LA CATÀSTROFE DEL 'HARVEY'

Trump viatja a les inundacions de Texas disposat a no repetir els errors del 'Katrina'

La tardana resposta al desastre de Nova Orleans va marcar la presidència de Bush

Les precipitacions danyen diverses refineries a Houston i provoquen la filtració d'emissions contaminants

Tres persones travessen un riu de Houston a prop de l’embassament d’Addicks, que amenaça amb desbordar-se. / MICHAEL CIAGLO/AP

Tres persones travessen un riu de Houston a prop de l’embassament d’Addicks, que amenaça amb desbordar-se.
zentauroepp39858250 president donald trump holds up a texas flag after speaking 170829223910

/

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

George W. Bush mai es va recuperar del desastre polític del 'Katrina', derivat de la tardança de la seva Administració per respondre a l'huracà i ajudar els milers ciutadans que van quedar atrapats a les aigües de Nova Orleans. Però ni Barack Obama, primer, ni ara Donald Trump van oblidar aquella lliçó. Nimés cinc dies després que les pluges torrencials comencessin a caure sobre les costes del golf de Mèxic, el president dels EUA ha viatjat aquest dimarts al sud-est de Texas per demostrar el seu compromís personal amb els damnificats per aquesta nova catàstrofe natural. Trump no ha pogut arribar fins a Houston, encara paralitzada per una pluja que segueix sense remetre, i ha fet escala a Corpus Christi, on ha lloat la fena de les autoritats i els equips d'emergència.

"Volem fer-ho millor del que ningú ho ha fet fins ara", ha dit el president des d'una estació de bombers, vestit amb una jaqueta impermeable i una gorra blanca amb les sigles dels EUA. La seva dona, Melania, també l'ha acompanyat. Encara que per a sorpresa de tots va pujar a l'avió amb uns sabates de taló d'agulla, més apropiades per a una festa a Manhattan que per als carrers entollats de Corpus Christie. Per sort, en va baixar calçant unes vambes. "Volem que quan s'analitzi en cinc o 10 anys aquest sigui l'exemple a seguir", ha afegit Trump, que ha ofert tota l'ajuda de la seva Administració i s'ha compromès a desbloquejar "ràpidament" al Congrés els fons perquè arribin les ajudes a Texas i Louisiana, cap on es dirigeix ara la tempesta tropical 'Harvey'.

El caos

Notícies relacionades

Houston segueix sumida en el caos. Situada pràcticament al nivell del mar, sobre una zona pantanosa on imperen el ciment i laberíntiques carreteres voladisses, la pluja ha cobert parcialment barris sencers. Les autoritats han fet més de 3.500 rescats, als quals s'haurà de sumar els de multitud de ciutadans que han utilitzat les seves canoes i embarcacions d'oci per ajudar els seus veïns. La xifra de morts no té res a veure amb la que es va registrar a Nova Orleans fa 12 anys, però augmenta a mesura que passen les hores i són ja 15.

Segons els meteoròlegs, el país no havia registrat mai abans tantes precipitacions com les que està deixant el 'Harvey', que va començar sent un huracà de força quatre per transformar-se en una tempesta tropical a l'esgarrapar la costa. Ningú s'atreveix fins ara a quantificar els danys materials, però pocs dubten que seran immensos. Entre altres coses, s'espera que provoquin pujades als preus del carburant perquè l'aigua ha paralitzat la indústria petrolera. Podria ser el menys important perquè Exxon Mobile ha reconegut aquest matí que dos de les seves refineries han quedat danyades i que estan emetent agents contaminants. Una de les preses que envolten la ciutat també s'ha desbordat per primera vegada en la seva història.

Sense assegurança contra inundacions

La tempesta tropical Harvey està cridada a ser <strong>una autèntica catàstrofe</strong> per a centenars de milers de famílies texanes. Segons una anàlisi del 'Washington Post', el 83% dels habitants dels vuit comtats més afectats per les precipitacions no tenen assegurança contra inundacions. Les assegurances estàndard de la llar només inclouen els danys pel vent. Aquesta circumstància abocarà milers de famílies a dependre de les ajudes federals que, no obstant, tenen un sostre màxim de 33.000 dòlars, molt lluny del que els costarà a molts reconstruir les seves vivendes.