FRANÇA

Macron fa de la lluita contra el terrorisme islamista la prioritat de la seva política exterior

El president francès advoca per crear un "eix integrat" entre l'Àfrica i Europa a través del Mediterrani per frenar la immigració il·legal

zentauroepp39853806 atenci n editores  a ade restricci n  prohibido su uso a max170829165200

zentauroepp39853806 atenci n editores a ade restricci n prohibido su uso a max170829165200 / YOAN VALAT

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La lluita contra el terrorisme islamista, el desafiament de la immigració i la refundació de la Unió Europea (UE) seran els grans eixos de l'acció diplomàtica francesa en el nou ordre mundial marcat per la globalització.

En un discurs davant els ambaixadors de França reunits aquest dimarts a París, el president francès, Emmanuel Macron, ha fixat les principals línies de la seva política exterior, en què la prioritat número u serà garantir la seguretat dels francesos.

Combatre el terrorisme islamista és una exigència "visceral" de la ciutadania a la qual l'Estat ha de respondre sense defallir, els va dir Macron, usant deliberadament l'adjectiu "islamista" per posar en relleu “el vincle entre els actes terroristes i la lectura fonamentalista i política d'un determinat islam”.

França seguirà centrant els seus esforços en els dos grans focus d'inestabilitat que nodreixen les organitzacions terroristes. Per un costat, Síria i l'Iraq, on l'Estat Islàmic segueix sent el principal enemic, i per un altre, la regió del Sahel. Macron mantindrà en aquesta zona africana la política del seu predecessor, François Hollande, encara que actualitzarà les prioritats.

L'objectiu és evitar que la frontera sud de Líbia i Algèria es converteixin en santuaris dels terroristes.  A més de l'actual presència militar, el president francès advoca per invertir en desenvolupament per desmantellar les xarxes mafioses i tallar els llaços entre emigració i terrorisme. "El terrorisme es nodreix de les crisis regionals i de les divisions a l'Àfrica i al món musulmà", ha dit.

Macron s'ha compromès a exigir una total transparència a les monarquies del Golf respecte a totes les formes de finançament del terrorisme i ha anunciat una conferència a principis del 2018 a París per abordar aquest assumpte.

Blindar el Mediterrani occidental

La crisi migratòria ha sigut el segon gran desafiament a la seguretat que el president francès ha destacat. En aquest terreny, ha defensat la seva proposta de distingir entre emigrants econòmics i refugiats polítics per ser operatius en la lluita contra la immigració irregular.

El polèmic acord segellat el 2016 entre la UE i Turquia per controlar el flux migratori cap a Europa ha taponat l'anomenada ruta dels Balcans, però la preocupació se centra ara en el Mediterrani occidental, la via per on arriben a les costes espanyoles nombrosos ciutadans africans.

Es tracta d'una "amenaça real", segons Macron, a la qual hem de respondre amb tasques humanitàries, augment de la seguretat i plans de desenvolupament. Per anar més enllà, planteja fins i tot crear un "eix integrat" entre l'Àfrica, el Mediterrani i Europa on el Magrib tingui un paper privilegiat com a interlocutor.

"Hem d'unir el continent africà a l'europeu a través del Mediterrani. El Magrib serà una prioritat per a França en tots els àmbits de la cooperació", ha assenyalat.

Una Europa de diverses velocitats

Notícies relacionades

Pel que fa a la UE, Macron ha anunciat que, una vegada celebrades les eleccions a Alemanya, presentarà als seus socis europeus una sèrie de mesures per "rellançar" Europa i reconciliar-la amb els seus ciutadans. "Avui hem de comprometre'ns amb una refundació, per no deixar el discurs de la protecció als nacionalismes de tot tipus", ha indicat. França associarà els ciutadans a la reflexió sobre el futur d'Europa mitjançant la celebració de "convencions democràtiques".

El president francès ha defensat, igualment, una Europa de diverses velocitats que permeti a un grup de països avançar sense obstacles i s'ha mostrat partidari de consagrar a les negociacions del 'brexit' l'energia justa, argumentant que prefereix "construir el futur a passar comptes amb el passat". "El brexit no ha de captar tota la nostra energia. Quan Europa no és més que un mercat, al final és rebutjada. Per això hem de reconstruir una Unió ambiciosa i protectora".