REUNIÓ A PARÍS

Rajoy convoca una cimera antiterrorista a Madrid

El propòsit de la trobada serà la lluita antiterrorista

zentauroepp39843544 france s president emmanuel macron  right  poses with spain 170828180416

zentauroepp39843544 france s president emmanuel macron right poses with spain 170828180416 / Francois Mori

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

"Jo crec que el que hem vist a Barcelona és una batalla que hem de plantejar entre tots". Així s'ha referit el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa durant la minicimera a París. Allà ha anunciat una reunió amb els ministres d'Interior de l'anomenat G-6 (Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i Regne Unit) a l'octubre a Madrid, en un intent de forjar un compromís per facilitar la cooperació en la lluita contra el terrorisme i en l'àmbit de la immigració. Rajoy ha declarat que "la lluita contra el terrorisme és un tema cabdal" i que "és fonamental l'estreta col·laboració internacional". El cap del Govern també ha fet menció a la importància de la lluita contra la radicalització i el finançament del terrorisme.

El president de França, Emmanuel Macron, la cancellera alemanya, Angela Merkel, el primer ministre d'Itàlia, Paoli Gentiloni, i l'Alta Representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, han traslladat aquest dilluns al president del Govern, Mariano Rajoy, les seves condolencies pels atemptats terroristes perpetrats a Barcelona i Cambrils

Els dos principals d'aquesta reunió són la gestió dels fluxos migratoris i el terrorisme. En relació amb la qüestió dels refugiats, Macron ha reiterat que el pla d'acció és atacar les xarxes de traficants il·legals i que el control de les aigües és una prioritat. "Humanitat i solidaritat" són els valors que regeixen les línies mestres de la minicimera d'aquest dilluns, ha declarat el president francès. Així mateix, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que "a l'Àfrica mai podrem resoldre el tema de la immigració". 

Pobresa i desocupació, causes del drama al Mediterrani

Idriss Déby, president del Txad, ha declarat en la roda de premsa que "s'ha de trobar respostes definitives" a aquesta situació. "Tots ens hem compromès a reduir els morts africans al Mediterrani". S'ha referit a la pobresa i la desocupació com les qüestions que s'han de tractar "al més alt nivell" per poder reduir els fluxos migratoris.

Notícies relacionades

Paolo Gentiloni, primer ministre d'Itàlia, ha declarat que "no renunciarem a salvar vides humanes" però que treballarà perquè aquests fluxos "estiguin més controlats". També el primer ministre de Níger, Issoufou Mahamadou, ha manifestat que és intolerable que "milers d'africans morin al Mediterrani" i ha remarcat la importància de millorar la gestió dels demandants d'asil.

El president espanyol s'ha referit al tema de la immigració irregular com una qüestió que "té conseqüències i cap de bona".