POLÍTICA MIGRATÒRIA

Merkel assegura que l'obertura de fronteres als refugiats no es repetirà

La cancellera alemanya insisteix a falta d'un mes per a les eleccions que no es penedeix de les seves polítiques migratòries que van permetre el 2015 l'arribada d'un milió de persones

mbenach39777859 berlin  germany   august 23   german chancellor angela merke170823174416

mbenach39777859 berlin germany august 23 german chancellor angela merke170823174416 / Pool

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Angela Merkel no es penedeix de les seves polítiques passades. Així ho ha assegurat aquest cap de setmana en una entrevista al diari ‘Welt am Sonntag’, en què va reafirmar la seva decisió d'obrir les fronteres als refugiats que fugien de països en guerra com Síria, l'Iraq i l'Afganistan i que s'amuntegaven al sud d'Europa. “Va ser una situació extraordinària i vaig basar la meva decisió en el que creia que era correcte des d'un punt de vista polític i humanitari”, va assenyalar.

Tot i que va insistir que “prendria les mateixes grans decisions que vaig prendre el 2015”, la cancellera alemanya es troba en la recta final d'una còmoda campanya electoral en què la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que presideix aposta per una política migratòria molt més restrictiva. Obrir les portes de la frontera va perjudicar severament la líder conservadora i va donar ales a la formació islamòfoba i ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), fet que l'ha portat a matisar les seves paraules. “Ningú vol que es repeteixi la situació de l'any passat, fins i tot jo”, va apuntar.

Notícies relacionades

Després d'un any en què Alemanya va rebre al voltant d'un milió d'immigrants i refugiats, la xifra d'arribades es va reduir dràsticament amb l'aplicació del pacte entre la Unió Europea (UE) i Turquia, un acord de dubtosa legalitat per frenar el flux migratori que ha sigut durament criticat per organitzacions pels drets humans. “Durant un temps no vam tenir prou control”, va afegir Merkel. A més d'aquest pacte, la cancellera aposta per altres mesures més dures com agilitzar les deportacions o prohibir el burca. Fins ara, per exemple, el govern format amb els socialdemòcrates ha considerat l'Afganistan un país segur del qual no es poden acceptar refugiats.

En l'entrevista, la cancellera també reitera la seva voluntat que tots els membres de la UE acceptin unes quotes mínimes de refugiats, cosa que països amb governs ultranacionalistes i catòlics com Hongria o Polònia han rebutjat en unes decisions que segons Merkel “contradiuen l'esperit d'Europa”. Amb aquesta redistribució, la líder alemanya també pretén ajudar països com Itàlia i Grècia, que estan suportant tot el pes d'aquest drama humanitari.