SENTÈNCIA JUDICIAL

La condemna per violació al líder d'una secta causa greus disturbis a l'Índia

Gurmeet Ram Sahim Singh, que té més de 60 milions de seguidors molt pobres, ha sigut condemnat a 20 anys de presó per dues agressions sexuals, i les protestes s'han saldat amb 39 morts i centenars de ferits

zentauroepp39839247 files  this file photo taken on september 8  2015 shows indi170828165222

zentauroepp39839247 files this file photo taken on september 8 2015 shows indi170828165222 / PUNIT PARANJPE

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El judici per violació d'un mediàtic líder religiós ha convulsionat el nord de l'Índia. Entre la declaració de culpabilitat de divendres i la condemna a 20 anys d'avui, les multituds enutjades han ocupat els carrers per defensar Gurmeet Ram Sahim Singh. La biografia del líder de la secta Dera Sacha Sauda exigeix un exercici de concisió. Diguem per ara que va sublimar l'extravagància en un gremi reticent a l'ortodòxia.

Els disturbis ja han causat almenys 39 morts i centenars de ferits a les províncies septentrionals del Panjab i Haryana. Els seus seguidors han cremat gasolineres i estacions de trens en els enfrontaments amb milers de policies antiavalots enviats des de tot el país. El paisatge descrit per la premsa local suggereix el caos. Internet ha sigut tallada per evitar l'organització dels vàndals, s'ha declarat el toc de queda, s'han tancat col·legis, s'han prohibit reunions al carrer i s'ha instruït els policies a disparar davant qualsevol indici de violència. L'assumpte devia ser complicat, ja que no es va traslladar Singh a la seu judicial per escoltar la sentència sinó que el jutge es va dirigir a la presó, transformada per a l'ocasió en un fortí. Les forces de seguretat impedeixen acostar-s'hi a menys d'un quilòmetre i mig.

La sentència d'avui neix de les denúncies de dues de les seves seguidores, que el 2002 van acusar Singh d'haver-les violat. Aquest o qualsevol altre delicte són inversemblants per al seu exèrcit de descastats. Ja abans havia sigut acusat d'assassinat, frau, violació i incitació a 400 seguidors a castrar-se “per acostar-se a Déu”.

Singh es defineix al seu compte de Twitter com a sant, filantrop, esportista, actor, cantant, director de cine i escriptor, per fer la llista curta. És, sens dubte, difícil d'encasellar. Alterna fotos sermonejant o plantant arbres amb blanques túniques que traspuen espiritualitat amb altres de més bel·licoses. La seva frondosa barba l'acosta al rol del venjatiu àngel de l'infern a la pel·lícula 'Mahoma, el missatger de Déu' i la seva seqüela, on aixafa marcians, fantasmes i malvats sense compassió. La seva ostentosa joieria i el vestit blanc amb lluentons, però, suggereixen un error flagrant de vestuari. Ha protagonitzat electritzants concerts de rock i altres esdeveniments multitudinaris, i ha creat la seva pròpia línia de productes alimentaris. Res suggereix que compleixi l'autocontrol que aconsella als seus seguidors.

Problemàtica social

Notícies relacionades

'Rockstar Dada' o el 'guru ostentós' va liderar amb només 23 anys de la secta Dera. Havia sigut creada el 1946 i avui compta amb 60 milions de seguidors i 46 centres a Índia. Un perfil com el de Singh empeny a la banalització, però per sota hi batega una problemàtica social seriosa. El gruix dels seus seguidors són descastats i pàries socials. Hi ha més de 10.000 organitzacions de culte al Panjab, on la tercera part de la població són dalits o intocables. Aquests gurus els ofereixen les solucions que no troben en els partits polítics, l'Estat o les religions tradicionals. En el balanç de Singh, entre les seves excentricitats i delictes, hi figuren obres de caritat, la lluita eficaç contra la droga o l'alcoholisme, l'organització de casaments dignes per als que no se'ls poden pagar o les generalitzades donacions d'òrgans entre els seus membres. La seva seu a la ciutat de Sirsa funciona com un Estat paral·lel, amb hospitals, col·legis i cines. No és estrany que els seus seguidors ignorin aquests dies les invitacions a marxar-ne.

La veneració que milions d'indis de les zones rurals senten pels seus gurus explica que els polítics s'esforcin menys a combatre'ls que a adular-los. El primer ministre, Narendra Modi, va aplaudir la efectiva neteja dels carrers de Singh el 2014. El guru havia demanat aquell mateix any el vot al seu partit, Bharatija Janata Party, i diversos dels seus ministres van compartir escenari amb ell quan ja era processat per violació. Aquest diumenge, després de la sentència per violació, Modi es va limitar a mostrar la seva “preocupació” per la violència.