ASSOT METEOROLÒGIC

Les "devastadores" inundacions del 'Harvey' causen almenys cinc morts a Houston

La tempesta tropical bat rècords a Texas i fa estralls a la quarta ciutat dels EUA

La tempesta tropical ’Harvey’ ha complert la seva amenaça destructiva i ha causat inundacions sense precedents al sud-est de Texas. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La quarta ciutat dels Estats Units es va llevar ahir parcialment submergida, amb els aeroports tancats, alguns hospitals convertits en illots i centenars de veïns reclamant desesperadament ajuda als serveis d’emergència. A l’acostar-se a les costes texanes, l’huracà Harvey va perdre força per convertir-se en una tempesta tropical, però el seu poder devastador es va mantenir intacte. «És catastròfic, sense precedents, èpic, utilitzin l’adjectiu que vulguin», va dir un professional del Servei Nacional de Meteorologia. Ahir a la nit s’havien registrat cinc morts a Houston, on més de 60.000 persones estaven sense electricitat. La previsió és que augmenti la xifra a mesura que amaini el temporal.

Les autoritats van demanar als ciutadans que es quedessin a casa i pugessin al punt més alt, fins i tot les teulades, si les vivendes s’inundaven. Al matí, els serveis d’emergència havien portat a terme més d’un miler de rescats, la majoria de vehicles que van quedar bloquejats en carreteres transformades en rius quan pretenien fugir cap a l’interior de l’estat. «¡Quatre nens i els seus pares necessiten ser rescatats!», va escriure algú a Twitter. Un altre internauta va dir que es preparaven per utilitzar matalassos inflables com a últim ressort. «Les inundacions són per tota la ciutat», va alertar el cap de policia de la ciutat. La Guarda Costera va despatxar cinc helicòpters i les autoritats esperaven que arribessin durant la jornada 40 embarcacions més de salvament.

AUTORITATS DESBORDADES

«Aquesta és la pitjor tempesta que Houston ha experimentat mai. És un fet. Pitjor que Allison. Està molt estesa», va sentenciar Brock Long, el cap de l’agència federal d’emergències (FEMA). «És un desastre devastador. Passaran molts anys perquè ens en recuperem». Tot fa indicar que les autoritats estan desbordades. El telèfon d’emergències, 911, va advertir que no donava l’abast i va demanar a la ciutadania que només hi truqués  «en cas de perill imminent». També des d’ahir a primera hora l’hospital Lyndon B. Johnson va deixar d’admetre pacients després d’haver quedat completament inundats els seus accessos, va informar el Houston Chronicle. Els dos aeroports de la ciutat estaven paralitzats, amb multitud de passatgers refugiats a dins, incapaços de sortir per les inundacions.

VENTS HURACANATS

Notícies relacionades

En alguns punts del comtat de Harris, al qual pertany la ciutat petrolera, es van registrar fins a 76 centímetres d’aigua per milla quadrada en 24 hores. A les precipitacions es va haver d’afegir l’impacte dels vents huracanats que es registren des de dissabte i que han arrencat teulades i tombat arbres i pals de la llum, cosa que ha causat una enorme destrucció.

El president Trump va alabar la feina de les autoritats texanes i va prometre viatjar a Houston quan les condicions ho permetin. «La bona notícia és que tenim un extraordinari talent sobre el terreny», va tuitejar. El Centre Nacional d’Huracans preveu que la tempesta duri fins a mitjana setmana, desplaçant-se progressivament cap al sud-est de Texas.