ATAC A LA LLIBERTAT DE PREMSA

Ucraïna expulsa dos periodistes espanyols

Kíev nega l'entrada al país a Antonio Pampliega i Ángel Sastre i els envia a Amsterdam després de retenir-los durant 20 hores

zentauroepp38606763 barcelona 25 05 2017   entrevista a antonio pampliega  perio170825120458

zentauroepp38606763 barcelona 25 05 2017 entrevista a antonio pampliega perio170825120458

1
Es llegeix en minuts
Agències / Kíev

Ucraïna ha deportat aquest divendres a Holanda els periodistes espanyols Antonio Pampliega i Ángel Sastre, que va retenir durant 20 hores a l'aeroport internacional de Kíev després d'impedir-los l'entrada al país per estar en una llista negra elaborada pels serveis secrets ucraïnesos.

Pampliega i Sastre van ser embarcats en un vol amb destí a Amsterdam, des d'on viatjaran a Madrid, on tenen previst arribar aquest divendres a la tarda.

"Ens van tractar com uns delinqüents", ha declarat Sastre a l'agència Efe.

Sastre i Pampliega -periodistes autònoms que van adquirir notorietat després de passar gairebé 10 mesos segrestats a Síria entre el 2015 i el 2016- havien viatjat a Ucraïna amb la intenció de cobrir l'enquistat conflicte a l'est del país.

Ja ho van fer el desembre del 2014, quan van donar testimoni del que passava a la zona del conflicte a les dues bandes de la guerra, cosa que segurament, segons Sastre, va molestar el Govern de Kíev.

Llista negra

Els periodistes espanyols van ser inclosos en una llista negra elaborada pels serveis secrets d'Ucraïna, però posteriorment el president ucraïnès, Petró Poroixeko, els va retirar d'aquesta llista mitjançant un decret de la relació d'informadors vetats.

Encara que se'ls van presentar còpies del decret presidencial i d'altres documents, les autoritats migratòries van negar l'entrada al país als periodistes i van procedir a deportar-los.

"Se'ns considera perillosos per a la Seguretat Nacional i se'ns veta l'entrada a Ucraïna fins al 2020", ha denunciat Pampliega a Twitter.

La primera llista negra d'Ucraïna va ser publicada el setembre del 2015 i incloïa prop de 400 persones, moltes periodistes, entre ells Sastre, Pampliega i el també espanyol César Vidal.

Protesta espanyola

Notícies relacionades

Després d'una contundent protesta de les autoritats espanyoles, Kíev va aixecar les sancions contra els dos primers, i va esperar fins al maig del 2016 per eliminar de la llista Vidal.

El Consell de Seguretat Nacional ucraïnès va argumentar llavors la seva decisió "per la gran ressonància social i la importància estratègica de les relacions amb la Unió Europea".