ENTREVISTA

Sarvast: "El Kurdistan iraquià celebrarà el referèndum malgrat totes les pressions"

Kamal Sarvast, economista i activista kurd, assegura que les objeccions dels EUA, l'Iraq i Turquia no impediran la consulta independentista prevista per al 25 de setembre

mbenach39799396 barcelona  25 08 2017  entrevista a kamal sarvast  activista170825181616

mbenach39799396 barcelona 25 08 2017 entrevista a kamal sarvast activista170825181616 / Mireia Reynal

3
Es llegeix en minuts
Anna Josa Marrón / Barcelona

Kamal Sarvast va néixer al Kurdistan iraquià, però va venir a viure a Catalunya el 1982, després d’haver sigut empresonat pel règim de Saddam Hussein. Forma part del Moviment del Poble del Kurdistan, una iniciativa cívica que busca canviar el Govern del Kurdistan iraquià a través de la seva independència. El referèndum d’autodeterminació està previst per al 25 de setembre.

–La història del Kurdistan és la d’un nacionalisme impossible.

–El Kurdistan ha de tenir un Estat independent per defensar els interessos del poble kurd. És necessari perquè nosaltres som el camí de guerra i de conflictes regionals entre perses, turcs i àrabs. Tots passen per aquí i nosaltres estem pagant aquesta situació. El poble kurd no és terrorista, l’única cosa que demana és la independència.

–El Kurdistan iraquià és el que gaudeix de més autonomia. ¿Què ha fet al president Massud Barzani convocar un referèndum d’independència per al 25 de setembre?

–Bagdad va començar a reduir la part proporcional del pressupost al Kurdistan i a poc a poc ha deixat de pagar, cosa que ha obligat Barzani a buscar una altra font per poder afrontar la situació. Nosaltres volem dependre de nosaltres mateixos.

–Per Turquia és motiu de guerra...

–Barzani està obligat a fer aquest referèndum perquè s’està ofegant per dos llocs diferents. L’Iraq el té asfixiat per no enviar el pressupost al Kurdistan, i ofegat per dintre perquè els partits i els grups pressionen perquè pagui… No li queda cap altra alternativa. 

–El secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, va demanar expressament a Barzani ajornar el referèndum.

–Ens estan atacant per tots costats. ¡Tant se val! En vinguin més o menys, nosaltres volem la independència. La nostra veu no s’aturarà.

–¿Com governa el clan Barzani?

–Fatal. Hi ha corrupció i la nostra missió és impedir que segueixi aquesta situació i que hi hagi un consens perquè facin el que demana el poble. Que cessi aquesta corrupció tan descarada, que paguin el sou dels funcionaris i treballadors, que hi hagi una situació de seguretat al Kurdistan… Això és el que vol la gent.

–¿I com ho viuen els kurds?

–N’hi ha que ho viuen amb fervor, d’altres amb por. Jo crec que en una situació com aquesta cal posar-hi valor. S’ha de fer malgrat les pressions dels EUA, l’Iran, Turquia i l’Iraq.

–¿Quina és la proposta del Moviment del Poble del Kurdistan?

–Nosaltres volem que el Kurdistan tingui unes institucions que separin els poders, que el judicial tingui independència, que hi hagi un Govern tecnòcrata que pugui gestionar la gent i l’economia; acabar amb la corrupció, que és el verí que està matant el Govern. Al mateix temps, passar de ser consumidors a productors, donar suport a les empreses que existeixen i anar cap a una industrialització del Kurdistan. Volem un Govern que respecti el ple dret dels ciutadans que viuen al Kurdistan, siguin kurds, turcs o àrabs.

–I que sigui democràtic...

–Per descomptat. Que tingui un sistema social perquè no hi hagi gent que no tingui res i altres que visquin en la glòria.

–¿Com poden els kurds formar part de la solució en la guerra de Síria?

–El Daesh està per acabar. La independència del Kurdistan serà la bomba que trenqui totes les fronteres. Tu no has d’estar tota la vida condemnat a una frontera. Som un poble de 40 milions de persones repartides en quatre estats. Almenys que  en tinguem un en què ningú ens pugui dir res.

–I que no estigui condemnat al terrorisme de l’Estat Islàmic...

–Al Daesh li passarà com a Al-Qaida. Molts dels seus integrants se n’aniran cap a Europa i cap a altres parts. Nosaltres assegurarem que ningú del Daesh torni. Han violat, venut i esclavitzat les dones. Han fet barbaritats molt grans.

–Ara mateix hi ha 3.000 nenes yazidites segrestades per l’EI al nord de l’Iraq i sembla que aquí no importa gaire.

–Jo considero que Europa és partícip d’aquest crim. Hi ha empreses espanyoles que han venut armes a l’Estat Islàmic. Hi ha coses aquí que fan vergonya, com per exemple la Fundació Qatar [que va patrocinar el Barça], una fundació de terrorisme. Aquests països són comerciants de sang: Qatar, l’Aràbia Saudita, l’Iran i Turquia.

Notícies relacionades

–¿Què en pensa del cas del periodista kurdosuec Hamza Yalçin, a qui l’Audiència Nacional ha denegat la llibertat condicional?

–És una vergonya. No pot ser que Espanya talli la veu dels periodistes. Això no pot passar. H