TENSIÓ POLÍTICA A MANILA

La mort d'un estudiant multiplica les protestes contra la campanya antidroga de Duterte

La societat civil filipina surt de la letargia i reacciona després de la difusió d'un vídeo sobre l'assassinat del noi a mans de la policia

zentauroepp39776819 an activist holds a poster against extra judicial killings d170824101158

zentauroepp39776819 an activist holds a poster against extra judicial killings d170824101158 / NOEL CELIS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

"Si us plau, deixeu-me tornar a casa. Demà tinc un examen", va implorar Kian Loyd Delos als policies que l'acabarien matant. Kian és la cara que qualsevol amuntegament de cadàvers necessita per tocar la fibra. La seva mort ha catalitzat la indignació per la ferotge campanya antidroga del president filipí, Rodrigo Duterte, en una societat adormida i condescendent amb la subordinació dels mitjans al fi. L'església i els polítics afins a Duterte exigeixen que s'acabi la sagnia mentre el poble crida als carrers i a les xarxes.

Kian no era més que un assentament comptable en la campanya que la setmana passada va segar més de 90 vides a Manila i la veïna regió de Bulacan. Un altre narcotraficant abatut per policies en defensa pròpia, segons una versió oficial apuntalada per la droga i la pistola trobades en l'escena del crim. Però les càmeres de vídeo i els testimonis van dir el contrari. Al jove de 17 anys se'l veu empès per dos agents a la zona on després apareixeria el seu cadàver. Li donen una arma, li demanen que dispari i ordenen que corri. El pare va aclarir que era esquerrà i la pistola va aparèixer a la mà destra. La premsa local explica que ajudava el seu pare a la humil botiga de comestibles i estudiava molt per ser, paradoxalment, policia. No sembla un gandul drogoaddicte dels que Duterte pretén matar a milions.

La rectificació

Les evidències expliquen la rectificació del president després que hagués qualificat de "molt positives" les desenes de morts de la setmana passada. "Després de veure les gravacions estic d'acord que una investigació és necessària i, si els agents són condemnats, aniran a la presó", va concedir dilluns a la televisió.

Tres organismes oficials (el Departament de Justícia, el Senat i la Comissió de Drets Humans) han emprès les seves pròpies investigacions.

La indignació s'ha fet sentir a les xarxes. L'etiqueta #kianismyson (kian és el meu fill) i l'última súplica de l'adolescent s'han viralitzat. També als carrers s'intueixen els aires del canvi. Manifestants van desafiar la pluja torrencial de dilluns davant el monument al Poder del Poble de Manila per exigir que s'acabi l'extermini i l'enjudiciament dels culpables. El lloc és simbòlic. Commemora la revolta popular que el 1986 va fer fora del poder el dictador Ferdinand Marcos.

La premsa local ha informat d'altres protestes populars aquests dies a la Universitat de les Filipines i a les ciutats de Legazpi (província d'Albay) i de Bacolod (Negres Occidental).

El partit

La mort de Kian ha trencat files al partit. Gairebé una vintena de senadors aliats amb Duterte han firmat una declaració que condemna la mort de l'adolescent i exigeixen investigar els excessos de la campanya antidroga. Richard Gordon, fins ara entusiasta de les actuacions policials, ha exigit al president que protegeixi els ciutadans dels agents. Francis Escudero, un altre senador del partit majoritari, ha advertit als culpables que Duterte no sempre estarà al poder per protegir-los.

Fins i tot l'Església catòlica, molt pusil·lànime i adormida davant els excessos del creient Duterte, ha exigit ara el final de les massacres. El bisbe de Caloocan les ha qualificat de "clar abús de poder" i el de Pangasinan fa tocar les campanes cada dia durant 15 minuts en record de les víctimes.

Notícies relacionades

Des que l'atrabiliari Duterte va ocupar la presidència el 26 de juliol han mort a mans de la policia 3.451 "persones relacionades amb la droga", un eufemisme oficial que engloba drogoaddictes, camells i tot el que sembli llunyanament sospitós als agents. Suposa gairebé nou morts diàries, però són càlculs conservadors. Afegiu-hi 2.000 morts més en altres operacions contra la droga i uns quants milers més de morts en "circumstàncies no explicades", un altre eufemisme, i tindreu un quadro més fidedigne.

Una enquesta del març revelava que aquest cabal sagnant no havia fet decaure la popularitat de Duterte entre un poble fastiguejat de polítics pusil·lànimes i corruptes. El 78% dels enquestats estaven satisfets amb la campanya antidroga, segons l'estudi de la companyia local SWS. El temps dirà si Kian va ser el principi del final o un efímer brot de seny social.