Londres envia per error cartes a ciutadans de la UE ordenant-los que se'n vagin

El Ministeri de l'Interior es disculpa després que uns 100 europeus rebessin la missiva en què se'ls amenaçava amb la deportació

zentauroepp39738022 london  united kingdom   19 08 2017   anti brexit campaign g170823183721

zentauroepp39738022 london united kingdom 19 08 2017 anti brexit campaign g170823183721 / Tolga Akmen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Londres

Eva Johanna Holmberg no s'ho podia creure. Aquesta finlandesa, professora visitant d'Història Cultural a la Universitat Queen Mary de Londres i casada amb un britànic, fa 10 anys que viu al Regne Unit. I, no obstant, va rebre una carta del Ministeri de l'Interior que li donava un termini d'un mes per abandonar el país. Si no ho feia voluntàriament -advertia la missiva- es convertiria en "persona susceptible de ser arrestada per la llei d'immigració" i posteriorment expulsada.

L'acadèmica finlandesa ha denunciat el fet a les xarxes socials i a partir d'aquí ha transcendit que uns 100 ciutadans de països de la UE residents al Regne Unit han rebut la mateixa carta. El Ministeri de l'Interior ha reconegut que es tracta d'un error, s'ha disculpat públicament i ha assegurat que investigarà el que ha passat. Però l'escàndol ha sigut majúscul.

"Drets inalterats"

Una portaveu d'Interior ha assegurat que "els drets dels nacionals de la UE que viuen al Regne Unit continuen inalterats". "S'han enviat per error un nombre limitat de cartes. Estem contactant amb tots aquells que han rebut la carta per clarificar que poden no fer-ne cas", ha afegit. Després que el cas s'hagi fet públic, el Ministeri de l'Interior ha trucat a Holmberg "per disculpar-se profusament", segons ha explicat la portaveu.

El perquè de l'erroni enviament és un misteri. La carta no fa cap referència al 'brexit' i es pot suposar que és el document habitual que s'envia a ciutadans de països extracomunitaris que sol·liciten la residència al país i els és denegada. "Crec que és un cas d'incompetència. No tenen prou recursos per gestionar les sol·licituds i l'error està en el mateix sistema", ha opinat l'acadèmica finlandesa.

Però encara que se suposa que la qüestió no té res a veure amb el 'brexit', el cas és que la decisió britànica d'abandonar la Unió Europea ha sembrat la incertesa i la inquietud entre els europeus que resideixen al Regne Unit. Encara que la carta l'hagin rebut a penes un centenar dels 3,5 milions de ciutadans de la UE que viuen al Regne Unit, l'error ha disparat les alarmes ja que arriba en un moment especialment sensible.

"Surrealista"

Abans que se li comuniqués oficialment que la carta és una equivocació, Holmberg va expressar l'horror que li va produir veure que el seu estatus al Regne Unit estava amenaçat. "Em va semblar surrealista i absurd que em deportessin amb l'argument que no soc legal. He estat entrant i sortint d'aquest país molt de temps. No sé quina imatge tenen de mi, però em sembla tot bastant sinistre", va explicar.

La diputada laborista Yvette Cooper, presidenta de la comissió d'Interior a la Cambra dels Comuns, ha qualificat de "vergonyós" l'error i ha subratllat que deu haver causat molta angoixa a les famílies afectades. "No ens podem permetre que el Ministeri de l'Interior cometi aquesta mena d'errors". Cooper ha promès que la comissió parlamentària que presideix prendrà cartes en l'asumpte quan el Parlament reprengui l'activitat després del recés estiuenc.

Notícies relacionades

James McGrory, director executiu del 'lobby' proeuropeu Open Britain, no ha quedat tampoc callat. "No m'estranya que tants ciutadans de la UE estiguin preocupats sobre el seu estat futur a la UE quan senten que algunes persones que tenen tot el dret de ser aquí reben cartes que els amenacen amb deportar-los", ha afirmat.

El portaveu per a Afers d'Interior del Partit Liberaldemòcrata, a l'oposició igual que els laboristes, Ed Davey, també ha assenyalat que "els nacionals de la UE que han construït aquí la seva vida ja pateixen prou incerteses sobre el 'brexit'; és espantós que ara a alguns se'ls amenaci oficialment amb la deportació". Davey ha exigit a la ministra de l'Interior, Amber Rudd, "que es disculpi personalment amb cada un dels afectats i expliqui per què s'ha comès aquest catastròfic error".