OBERTURA D'INTERNET

L'Iran negocia desbloquejar Twitter

Les autoritats utilitzen la xarxa social però la prohibeixen als ciutadans des de les protestes reformistes del 2009

nmartorell39372879 onbarcelona twitter170727162848

nmartorell39372879 onbarcelona twitter170727162848

1
Es llegeix en minuts

El nou ministre iranià de Comunicació, Mohammad Yavad Yahromí, ha informat que l'Iran està negociant amb Twitter per desbloquejar la xarxa social al país, on és inaccessible sense programes antifiltres tot i que sí que l'utilitzen les autoritats. 

Yahromí va dir en una entrevista amb el diari 'Iran News', publicada aquest dimecres, que Twitter està disposat a "negociar per resoldre els problemes", tot i que no va precisar aquests últims. "Twitter no és un fòrum immoral que necessita ser bloquejat", va subratllar Yahromí, convertit en el primer ministre nascut després de la Revolució Islàmica del 1979. El ministre, de 36 anys i el més jove del nou Executiu iranià, ha indicat que també estan estudiant la manera de desbloquejar Youtube però censurant el "contingut immoral" del servei.

Una decisió política

L'elecció de Yahromí com a ministre va ser criticada, ja que alguns grups van apuntar a la seva suposada implicació en la supervisió de les xarxes socials durant les protestes reformistes del 2009, cosa que el ministre ha negat.

En aquestes multitudinàries manifestacions contra la reelecció del president ultraconservador Mahmud Ahmadinejad, xarxes socials com Twitter van ser utilitzades per organitzar i convocar les protestes. Sobre aquest assumpte, Yahromí va indicar que en aquella època les autoritats van considerar que Twitter "havia interferit en els afers interns del país" i per això van decidir filtrar-la. 

La decisió final sobre el desbloqueig d'aquestes xarxes socials depèn del Consell Suprem per al Ciberespai, que inclou membres de la judicatura iraniana de l'ala dura conservadora.

Notícies relacionades

Per accedir a Twitter a l'Iran és necessari utilitzar un programa per saltar-se les restriccions geogràfiques però, malgrat aquestes limitacions, els usuaris iranians són nombrosos i entre ells hi ha el mateix president, Hassan Rohaní.