GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Més de 170 civils moren a Síria en una setmana per les bombes de la coalició internacional

L'ofensiva a Raqqa per a arrebatar a l'Estat Islàmic el seu feu ha fet disparar el nombre de víctimes

mbenach39752877 smoke rises after an air strike during fighting between memb170822184640

mbenach39752877 smoke rises after an air strike during fighting between memb170822184640 / ZOHRA BENSEMRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Les bombes a Síria no s’aturen. Més de 170 civils han mort durant l’última setmana a causa dels bombardejos de la coalició internacional, liderada pels Estats Units, a la ciutat de Raqqa, feu de l’Estat Islàmic, al nord-oest del país. Aquesta xifra suposa un increment substancial de les víctimes des que fa dos mesos la coalició i els seus aliats a Síria van iniciar una ofensiva amb l’objectiu de desallotjar els extremistes, segons les dades facilitades per l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH).

Aquest recompte es refereix a les víctimes produïdes a Raqqa pels bombardejos de la coalició des del 14 d’agost passat. Almenys 42 civils, incloent-hi 19 nens i 12 dones, van morir entre dilluns i ahir, segons el mateix OSDH, grup amb seu a Londres que monitoritza la situació a Síria. Raqqa és actualment l’enclavament on l’Estat Islàmic té més presència i on els atacs mortals s’han multiplicat.

Alguns sirians en l’exili, antics residents de Raqqa i que segueixen en contacte amb els seus familiars, van confirmar aquesta impressió al ser consultats per l’agència Reuters.

La coalició liderada pels Estats Units assegura que procura evitar que es produeixin víctimes civils en els seus bombardejos tant a Síria com a l’Iraq i que investiga les al·legacions. «La coalició respecta la vida humana i ajuda els seus aliats en el seu esforç per alliberar la seva terra de l’ISIS

(Estat Islàmic). El nostre objectiu és sempre el de zero víctimes civils», ha afirmat el Pentàgon en un comunicat.

Els bombardejos donen cobertura aèria a l’ofensiva terrestre llançada contra els gihadistes per les Forces de Síria Democràtica (FSD), grup de milícies encapçalades per kurds, que també compten amb el suport de les forces especials dels EUA. A la ciutat de Raqqa, concretament, l’ofensiva va començar el 6 de juny i, fins a la setmana passada les FSD havien aconseguit el control de prop del 70% del territori de la localitat, segons dades de l’oenagé. També dilluns passat, Rússia va afirmar que havia aniquilat dos centenars de gihadistes en un bombardeig a Síria.

Al segle XXI, les víctimes segueixen el patró del segle passat. «Actualment ja s’ha invertit la proporció de la primera guerra mundial: en aquells moments moria un civil per cada 10 militars; avui el 90% de les víctimes mortals dels conflictes són civils davant el 10% de militars», segons l’estudi sobre les noves guerres de Caterina García, catedràtica de Relacions Internacionals de la Universitat Pompeu Fabra.

Fins a 25.000 civils atrapats 

Notícies relacionades

Les Nacions Unides estimen que hi ha fins a 25.000 civils atrapats a Raqqa. «Hi ha cases plenes de civils que intenten fugir de la línia de front. Els atacs de la coalició apunten a tot edifici on es detecten moviments de l’Estat Islàmic», va lamentar Rami Abdel Rahmane, líder de l’OSDH. A més, Síria és el cinquè país del món amb l’índex més elevat de violència per terrorisme, segons l’Institut per a l’Economia i la Pau.

La coalició internacional va iniciar la seva campanya militar a Síria el 23 de setembre del 2014, gairebé tres mesos després de l’autoproclamació d’un califat per part dels gihadistes en aquest país i l’Iraq. La guerra de Síria segueix sacsejant amb força des de fa més de sis anys i es tracta d’un conflicte molt complex degut a la quantitat d’actors implicats, a la magnitud de les potències enfrontades, als interessos energètics, al tipus d’armament bèl·lic i a la quantitat de desplaçats que ha ocasionat fins al moment.