EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ

Un grup armat impedeix a les barques amb immigrants salpar des de Líbia

Aquesta actuació va provocar el mes passat un sobtat descens de les arribades a Itàlia des del Nord d'Àfrica

zentauroepp39716689 migrants are seen at the centre of the anti illegal immigrat170821221947

zentauroepp39716689 migrants are seen at the centre of the anti illegal immigrat170821221947 / ISMAIL ZITOUNY

1
Es llegeix en minuts
Reuters / Túnez / Roma

Un grup armat impedeix que les barques amb immigrants es facin a la mar des del port de Sabratha, 70 quilòmetres a l’oest de Trípoli (la capital de Líbia), i s’endinsin al Mediterrani amb ànim d’arribar a territori europeu, va informar ahir l’agència Reuters. Això va motivar el mes passat un sobtat descens del nombre d’immigrants que arribaven a Itàlia, a pesar que l’estiu és l’època en què solen arribar més degut a les condicions favorables per a la navegació.

El port de Sabratha és un dels principals llocs on operen els traficants que porten immigrants a Itàlia des de Líbia, ruta principal de la immigració que centra la preocupació dels països europeus després del tancament de la ruta de l’Egeu.

Fonts consultades a Sabratha van assenyalar a Reuters que el grup, format per centenars de civils, policies i militars, impedeix la sortida dels immigrants, sovint tancant-los. «El grup treballa a terra, a la platja, per prevenir la sortida de les barques», va declarar un activista de la societat civil a condició de mantenir l’anonimat. Una altra font va assegurar que el grup va ser format per un «antic cap de les màfies» i «és molt actiu».

Actuar com a policia 

Notícies relacionades

Un altre testimoni va subratllar que el grup fa «un gran esforç» per actuar com a policia a la zona i gestiona un centre de detenció on es tanquen els immigrants. El grup busca legitimitat i suport financer de Trípoli, ja que els països europeus han intentat arribar a acords amb el Govern perquè freni el flux d’immigrants. El Ministeri de l’Interior libi s’ha negat a respondre a cap pregunta sobre aquesta qüestió.

Uns 600.000 immigrants han arribat a Itàlia per mar des del nord de l’Àfrica des de l’any 2014. Més de 12.000 han mort en l’intent.