POLÈMICA A FRANÇA

Macron rebaixa les seves pretensions sobre l'estatus legal de la primera dama

El president francès es conforma amb una "carta de transparència" que es limita a especificar les funcions de la seva dona Brigitte

olerin39655778 files  this file photo taken on july 6  2017 shows france s 170820160354

olerin39655778 files this file photo taken on july 6 2017 shows france s 170820160354 / THIBAULT CAMUS

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Després de la polèmica que va planar sobre l’hipotètic estatus de primera dama promès per Emmanuel Macron per a la seva dona, Brigitte, l’Elisi va publicar ahir una «carta de transparència» que defineix el paper de la cònjuge del president de la V República.

    

Les crítiques de l’opinió pública, acompanyades d’una petició firmada per més de 300.000 persones en desacord amb el polèmic estatus, van obligar el cap d’Estat a fer marxa enrere i desfer-se de la seva promesa de campanya. Així, Emmanuel Macron s’ha hagut de conformar amb una «carta de transparència» en què s’especifiquen les funcions de la seva cònjuge.

    

El document publicat ahir assegura que Brigitte Macron no comptarà amb un pressupost específic i, per tant, no rebrà cap tipus de remuneració, un dels punts que van generar més controvèrsia al voltant de la formalització del seu rol públic. Així, «els mitjans financers necessaris per a l’exercici d’aquesta funció figuren en el pressupost de la Presidència», dos consellers del President seran posats a la seva disposició, també un secretari, explica la «carta de transparència relativa a l’estatus del cònjuge del cap d’Estat» accessible a la web de l’Elisi.

L’AGENDA

Un document destinat a aclarir el paper públic de Brigitte Macron que exerceix «un paper de representació, patrocini i acompanyament del cap d’Estat en les seves missions». Al final de cada setmana, un «recapitulatiu» de la seva agenda i un balanç de les seves «accions i desplaçaments» seran publicats a la web del Palau de l’Elisi.

    

I és que el rol de Brigitte Macron va més enllà d’acompanyar el seu marit en els seus diferents viatges i visites d’Estat. «Té capacitat per respondre a peticions dels francesos i de personalitats franceses i estrangeres que volen reunir-se amb ella», detalla l’escrit, que no té cap valor legal.

    

Emmanuel Macron, que va prometre acabar amb la «hipocresia francesa» al voltant de les cònjuges dels seus predecessors, ha hagut de renunciar a la legalització de l’estatus de la seva dona. No obstant, no ha perdut de vista «la línia de les seves prioritats fixades (…) per al seu quinquenni». Per tant, Brigitte Macron mantindrà «un vincle» directe amb els diferents actors de la societat civil relacionats, en especial, «amb la discapacitat, l’educació, la sanitat, la cultura, la protecció de la infància i la igualtat home-dona». Temàtiques «escollides per ella mateixa després d’haver-se reunit amb nombroses persones en aquests últims mesos».

Notícies relacionades

    

Aquesta carta s’inscriu, segons un comunicat, en «la línia dels projectes de llei orgànica i ordinària de confiança en la vida pública».