NOU PAS ENRERE DEL CALIFAT

L'Exèrcit de l'Iraq llança l'ofensiva per fer fora l'Estat Islàmic del bastió de Tel Afar

L'ONU alerta que milers de civils fugen de la ciutat i estan "en risc extrem"

undefined39751547 fighters from the hashed al shaabi  popular mobilisation  pa170820195233

undefined39751547 fighters from the hashed al shaabi popular mobilisation pa170820195233 / AHMAD AL-RUBAYE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Bagdad

Mentre els seus simpatitzants o franquiciats proven de sembrar el terror a Europa, l’Estat Islàmic (EI) segueix cedint terreny en el que va anomenar el seu califat, tant a Síria com a l’Iraq. L’Exèrcit iraquià va recuperar ahir el control de diversos pobles a la comarca de Tel Afar (nord-oest), on de matinada es va iniciar una ofensiva per expulsar-ne l’EI, va informar la comandància militar.

Tel Afar és l’última gran regió que encara controla l’EI a la província de Nínive, després de perdre la capital, Mossul, que va ser el gran bastió gihadista a l’Iraq des del 2014 fins a aquest any. Abans de l’ocupació, la ciutat tenia 200.000 habitants, la majoria turcmans, i era un enclavament xiïta en una àrea majoritàriament sunnita.

ALERTA HUMANITÀRIA

L’organització de l’ONU per a assumptes humanitaris (OCHA) va alertar ahir que milers de civils que fugen de Tel Afar i poblacions veïnes estan en «risc extrem» i necessiten assistència humanitària. «Més de 30.000 persones ja han fugit del districte», diu en un comunicat la coordinadora general de l’OCHA per a l’Iraq, Lisa Grande, que explica que «les famílies estan viatjant de 10 a 20 hores en condicions d’extrema calor i arriben exhaustes i deshidratades».

Notícies relacionades

Grande afegeix que tot i que no se sap exactament quants civils queden a les àrees de combat, el Govern iraquià i l’OCHA preveuen l’arribada de milers de refugiats durant els pròxims dies i setmanes.

Així mateix, la coordinadora demana «suport financer addicional», ja que avui dia només ha arribat menys del 50% del finançament requerit pel Pla de Resposta Humanitària per a l’Iraq. Segons alerta l’OCHA, la situació a Tel Afar és «crítica», ja que l’aigua i els aliments s’estan acabant.