CONFLICTE

Corea del Nord diu que Seül i Washington "estan tirant gasolina al foc"

"Ningú pot garantir que l'exercici no s'acabi convertint en un combat real", adverteix sobre les maniobres militars que els EUA inicien dilluns a la zona

zentauroepp38786712 file   in this april 15  2017 file photo  north korean leade170620162937

zentauroepp38786712 file in this april 15 2017 file photo north korean leade170620162937 / WONG MAYE-E

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Seül

Corea del Nord ha criticat aquest diumenge els exercicis militars que iniciaran dilluns Corea del Sud i els Estats Units i ha advertit que aquestes maniobres són com "tirar gasolina al foc" davant l'actual ambient de tensió a la península coreana.

En un editorial del 'Rodong Sinmun', el diari oficial del partit únic nord-coreà, el règim adverteix que "l'exercici conjunt és la mostra més explícita d'hostilitat contra nosaltres, i ningú pot garantir que l'exercici no s'acabi convertint en un combat real".

"Si els Estats Units fantasiegen amb la idea que una guerra a la península se situaria al llindar d'un país llunyà a l'altre costat del Pacífic, està més equivocat que mai", afegeix el text en referència als míssils balístics d'abast intercontinental que l'Exèrcit nord-coreà va provar amb èxit el mes passat.

Desenes de milers d'efectius

Seül i Washington comencen dilluns en territori sud-coreà els exercicis anuals Ulchi Freedom Guardian, que inclouen la simulació computaritzada més gran del món i que suposen el desplegament de desenes de milers d'efectius.

L'exercici, que dura 12 dies, s'executarà després que a principis d'agost es visqués l'escalada de tensió verbal entre Pyongyang i Washington més gran que es recorda en els últims anys.

Corea del Nord va amenaçar primer amb atacar els EUA després de les sancions de l'ONU per les seves últimes proves de míssils, i el president nord-americà, Donald Trump, va respondre amb un to inusualment bel·ligerant.

Notícies relacionades

Pyongyang va detallar llavors un pla per llançar un atac envoltant amb míssils sobre l'illa de Guam, on hi ha importants bases nord-americanes, encara que després va assegurar que esperaria per executar-lo.

Les contínues proves de míssils que Corea del Nord ha fet aquest any han incrementat la tensió a la península i han fet endurir el to de Washington, on el Govern Trump ha insinuat diverses vegades la possibilitat de dur a terme atacs preventius contra l'hermètic país asiàtic.