EL REPTE GIHADISTA

¿Què és l'Estat Islàmic?

L'organització gihadista va arribar a controlar un extens territori a Síria i l'Iraq i s'ha convertit en una franquícia internacional del terrorisme islàmic

mbenach36141114 files  this file image grab taken from a propaganda video re170818104351

mbenach36141114 files this file image grab taken from a propaganda video re170818104351 / STR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'Estat Islàmic (EI) és una organització terrorista islàmica que controla vastos territoris a Síria i l'Iraq, on el juliol del 2014 va establir el califat, una forma d'Estat dirigida per un líder polític i religiós, l'autoproclamat califa Abu Bakr al-Baghdadi, d'acord amb la llei islàmica o xaria i que pretén rebre el suport total del món musulmà.

Sorgit de la fusió de diverses milícies gihadistes a l'Iraq, l'EI s'ha convertit en una franquícia del terrorisme islàmic a tot el món, i ha aconseguit l'adhesió de grups que fins llavors estaven sota la influència d'Al-Qaida, la xarxa fundada pel ja desaparegut Ussama bin Laden.

A diferència d'Al-Qaida, l'EI ha aconseguit controlar un territori atraient gihadistes de tot el món. En la seva manera d'actuar, ha privilegiat els objectius europeus en detriment dels situats als EUA, ha donat a la seva organització estructura horitzontal (renunciant a l'esquema piramidal) i ha atorgat als combatents autonomia a partir d'un entrenament militar intensiu i d'adoctrinament ideològic per aprofitar la seva iniciativa.

Els seus membres són gihadistes que tenen una interpretació extremista de la branca sunnita de l'islam i creuen que ells són els únics creients reals. La seva visió de la resta del món està basada en el fet que els no creients volen destruir la seva religió, i d'aquesta manera justifiquen els seus atacs contra altres musulmans i no musulmans. Les decapitacions, les crucifixions i els assassinats en massa han sigut utilitzats per atemorir els seus enemics.

Orígens a l'Iraq

Els orígens de l'EI es remunten al 2002, quan el jordà Abu-mussab al-Zarqawi, actualment mort, va crear el grup radical Tawhid wa al-Gihad. Un any després de la invasió liderada pels EUA a l'Iraq, Zarqawi va jurar lleialtat al líder d'Al-Qaida, Ussama bin Laden, i va fundar Al-Qaida a l'Iraq, que es va convertir en la força insurgent més gran durant els anys de l'ocupació nord-americana.

Després de la mort de Zarqawi el 2006, Al-Qaida va crear una organització alternativa anomenada Estat Islàmic de l'Iraq (ISI, per les seves sigles en anglès), liderada a partir del 2010 per Abu Bakr al-Baghdadi, que el 2013 es va unir a la rebel·lió contra el president sirià Baixar al-Assad juntament amb el Front Al-Nusra.

L'abril d'aquell any, al-Baghdadi va anunciar la fusió de les milícies a l'Iraq i Síria i les va batejar com a Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIS, per les seves sigles en anglès), decisió que va ser rebutjada pel Front Al-Nusra, que es va mantenir oficialment com a filial d'Al-Qaida a Síria i l'Iraq.

Proclamació del califat

Notícies relacionades

El desembre del 2013, l'ISIS es va enfocar a l'Iraq i va donar un verdader cop el juny del 2014, quan van prendre el control de Mossul, la segona ciutat del país, i van continuar el seu avanç cap a la capital, Bagdad. A Mossul, Al-Baghdadi va declarar el califat i es va autoproclamar el seu califa, va canviar el nom d'ISIS a Estat Islàmic i va cridar tots els musulmans a jurar-li fidelitat.

L'EI i els seus aliats van arribar a controlar almenys 40.000 quilòmetres quadrats a l'Iraq i Síria, gairebé el mateix territori de Bèlgica, encara que en els últims temps ha perdut dos terços d'aquest territori en les guerres a tots dos països. Fa uns mesos va caure Mossul, el seu feu a l'Iraq, i té sota setge la seva capital ‘de facto’ a Síria, Raqqa, i ha respost intensificant els contraatacs a l'exterior contra els països de la coalició internacional liderada pels EUA.