LA NEGOCIACIÓ DEL 'BREXIT'

Londres planeja mantenir la lliure circulació per als ciutadans de la UE però restringir el dret al treball

El Govern de May 'filtra' la seva proposta de política d'immigració després de la controvèrsia sobre la frontera d'Irlanda del Nord

zentauroepp39715830 file photo  a worker arranges flags at the eu headquarters a170817195825

zentauroepp39715830 file photo a worker arranges flags at the eu headquarters a170817195825 / Francois Lenoir

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Regne Unit planeja mantenir la llibertat de moviment per als ciutadans de la Unió Europea però limitar el nombre de permisos de treball als quals tindrien accés, segons va revelar ahir el diari The Times. Si el Govern de Theresa May ho aprova finalment, proposarà als negociadors del brexit a Brussel·les que els ciutadans europeus puguin seguir viatjant i residint lliurement al país, però Londres controlaria l’accés al mercat de treball i a les prestacions socials.

La filtració es va produir després de la controvèrsia que va causar la publicació dimecres del document en què el Govern britànic advocava per mantenir lliure de control fronterer el trànsit terrestre entre Irlanda i Irlanda del Nord, així com la preservació de la common travel area (CTA, espai comú de lliure circulació) entre la República d’Irlanda i el Regne Unit, després del brexit. L’anunci va aixecar grans interrogants i el Govern va ser acusat de permetre que la frontera d’Irlanda del Nord es converteixi en la «porta del darrere» d’arribada d’immigrants al Regne Unit.

Segons The Times, els ciutadans de la UE podrien viatjar al Regne Unit i fins i tot buscar-hi feina sense sol·licitar cap permís de treball. No obstant, les empreses que vulguin donar feina a ciutadans comunitaris haurien de sol·licitar permisos de patrocini.

DRETS A L’AIRE

El Govern controlaria el nombre de permisos que es concedirien per a cada sector. Les empreses estarien subjectes a un recàrrec econòmic per cada un d’aquests permisos per incentivar que prioritzin la contractació de britànics.

El nou sistema d’immigració no aclareix, no obstant, els drets dels nous treballadors procedents de la UE pel que fa a l’accés a la sanitat pública (el Sistema Nacional de Salut, NHS) o els subsidis i prestacions socials, encara que anteriorment alguns membres del Govern de May s’havien pronunciat a favor d’un «període d’espera» de quatre anys per poder accedir als subsidis. El Govern ja s’ha compromès a respectar tots els drets adquirits pels treballadors comunitaris que ja resideixen al Regne Unit.

Segons The Times, el Ministeri de l’Interior planeja publicar oficialment la seva proposta, que encara s’ha de completar. Fonts governamentals citades pel rotatiu van assenyalar, en al·lusió a la polèmica sobre Irlanda del Nord i la immigració al Regne Unit: «¿Per què algú s’ha de prendre la molèstia d’anar per la porta del darrere quan pot anar per la porta principal? Sempre hem sigut conscients que la preocupació dels britànics és el control del nombre de persones que venen a treballar i que sol·liciten subsidis. No és una qüestió de visats».

Notícies relacionades

La mateixa font va assenyalar que «el Regne Unit confia que serà capaç de mantenir la CTA [amb Irlanda] sense controls fronterers, com fins ara; respectar les obligacions d’Irlanda [com a membre de la UE] respecte a la lliure circulació, i instaurar un nou sistema d’immigració i controls del Regne Unit per als ciutadans de l’Espai Econòmic Europeu [tots els de la UE i altres països com Suïssa i Noruega].

L’exministre Ed Davey, de l’europeista Partit Liberal Democràtic, va assenyalar que «finalment els conservadors admeten que hi ha formes de controlar la lliure circulació fent reformes en el nostre mercat laboral i en la seguretat social». I va afegir: «Això planteja la qüestió de per què planegen perjudicar l’ocupació i el nivell de vida abandonant el mercat únic [de la UE]».