LA POLÈMICA DEL RACISME

Trump torna a culpar tant els racistes com els antiracistes de la violència de Virgínia

El president dels EUA es pregunta si s'haurien d'eliminar les estàtues de George Washington perquè mantenia esclaus

zentauroepp39703430 u s  president donald trump answers questions about his resp170815233934

zentauroepp39703430 u s president donald trump answers questions about his resp170815233934 / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El foc de la tensió racial torna a cremar als EUA i és el president qui hi afegeix gasolina. Només un dia després de cedir a la pressió del seu partit i de part del seu equip per llegir una declaració denunciant expressament grups com el Ku Klux Klan (KKK), els neonazis i els supremacistes blancs després de l’explosió de vio­lència de dissabte a Charlottesville (Virgínia), Donald Trump va tornar ahir a la polèmica idea amb què va reaccionar inicialment: culpar-ne els «dos bàndols». 

En una tensa i agressiva compareixença davant els mitjans a la Torre Trump de Nova York, el president va atribuir part de la responsabilitat del que va passar a grups de manifestants d’esquerra radical «molt, molt violents». I va esbroncar la premsa, que va tornar a acusar de donar «notícies falses» i de no informar sobre els contramanifestants d’esquerra violents. «Ningú ho vol dir. Ho diré jo», va afirmar.

Les manifestacions del cap de setmana van deixar imatges com les d’una vigília, divendres, amb torxes reminiscents de les pitjors èpoques del KKK i abundants símbols i eslògans nazis. Però Trump va insistir que molts dels manifestants que van anar a Charlottesville no eren neonazis ni supremacistes blancs «ni de lluny», i només protestaven per la proposta de retirar una estàtua de Robert E. Lee, un general de l’Exèrcit confederat, que va defensar l’esclavitud en la guerra civil. 

«CANVIAR LA HISTÒRIA»

Trump va entrar de ple en el debat sobre la retirada d’aquests monuments, que fa uns quants anys que està viu al sud dels EUA però que en els mesos de la seva presidència ha agafat una nova intensitat, i va assegurar que és un intent de «canviar la història». «Aquesta setmana són Robert Lee i Stonewall Jackson [un altre general confederat de qui es retirarà l’estàtua]. ¿George Washington és el pròxim?», es va preguntar retòricament, recordant que Washington va tenir esclaus. 

Notícies relacionades

Les declaracions de Trump van tornar a encendre immediatament el debat obert després dels incidents de Charlottesville i la seva tèbia resposta inicial. Diversos republicans van tornar a criticar-lo ràpidament a Twitter. Però també va aconseguir l’aplaudiment d’alguns. David Duke,­ l’antic gran mag del KKK, del suport del qual va haver de ser forçat a distanciar-se en campanya, el va felicitar. «Gràcies, president Trump, per la seva honestedat i valor per dir la veritat sobre Charlottesville», va escriure.

Trump tampoc va voler qualificar de «terrorisme local» l’acció de James Alex Fields, el filonazi que va matar una dona i va ferir 19 persones a l’atropellar un grup de contramanifestants. «En pots dir terrorisme, assassinat, el que vulguis... Jo en dic el millor resultat per a un bon veredicte. Et poses en semàntiques legals». És el mateix president que va denunciar Barack Obama per no usar les paraules «terrorisme islàmic radical».