ANTESALA DE LES LEGISLATIVES

Govern i oposició es donen com a guanyadors en les primàries a l'Argentina

Les enquestes a peu d'una ofereixen uns resultats molt ajustats entre els candidats oficialistes, del president Mauricio Macri, i l'oposició, que té com a figura més destacada exmadatària Cristina Fernández de Kirchner

zentauroepp39676434 bas05  buenos aires  argentina   13 08 2017   ciudadanos arg170814000255

zentauroepp39676434 bas05 buenos aires argentina 13 08 2017 ciudadanos arg170814000255 / David Fernandez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern i l’oposició kirchnerista van trobar raons per considerar-se guanyadors en les primàries obertes simultànies i obligatòries (PASO) amb vista als comicis legislatius del 22 d’octubre en què s’elegiran 24 senadors i 124 diputats. La guerra d’enquestes a peu d’urna afavoria (a mitjanit, hora espanyola) tant l’oficialisme com els seus adversaris i obligaven a esperar els resultats oficials.

    

Les PASO han estat funcionant des del 2011 com un avís dels que pot passar després, en pocs mesos, a les urnes. Per això, el test determinarà el curs polític del país de cara al 2019. Per als seguidors del president Mauricio Macri no hi havia dubte del que va passar a Buenos Aires: la coalició de centre dreta Canviem havia vençut de manera contundent de la mà de la seva candidata Elisa Carrió. El Govern confiava al seu torn a obtenir bons resultats a Santa Fe i Córdoba, la segona i tercera província en importància del país. El gran dubte era la província de Buenos Aires, on voten gairebé el 37% dels argentins.

    

En el principal districte econòmic del país, l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner va posar a prova la consistència del seu projecte de retornar al poder. Alguns sondejos la col·locaven diversos punts per sobre del seu immediat seguidor, l’exministre d’Educació de Macri, Esteban Bullrich. Altres, en canvi, parlaven d’un empat. I no faltaven les que donaven la victòria al candidat de Canviem.

    

«El vot marca el futur de Macri i Cristina», va ressaltar el diari La Nación per explicar tot el que es posa en joc en aquestes primàries. «Espero que en tots costats s’expressin amb alegria a favor d’aquest canvi que estem fent», va dir el president. D’un costat, Macri esperava que els números recolzessin el seu desig de posar en marxa les profundes reformes econòmiques estructurals pendents i a les quals s’oposen els sindicats i els moviments socials.

ALTA INFLACIÓ

Per un altre costat, Fernández de Kirchner esperava poder mesurar fins a quin punt les seves intencions de recuperar protagonisme polític es validaven en la realitat. L’exmandatària es va deixar filmar amb el seu net seguint els comicis. «Estic a casa amb Néstor Iván analitzant l’impacte de campanya en les xarxes socials», va escriure. Fernández de Kirchner va manifestar que tornava l’arena per «posar un fre» a un Govern que qualifica d’insensible.

Notícies relacionades

    

La inflació superarà de sobres el 17% anual contemplat per les autoritats monetàries. Els cops de tarifa, la devaluació, el tancament d’empreses i l’increment de la pobresa han sigut els principals arguments que havia esgrimit Fernández de Kirchner per demanar el vot. El macrisme va alertar sobre el perill d’un retorn populista i va atribuir la forta escalada del preu del dòlar i la falta d’inversions al fantasma del kirchnerisme. Les PASO permetran entreveure si Macri ha aconseguit convèncer els electors dels riscos en curs o si ha prevalgut el vot de càstig.