protestes a nairobi

Almenys quatre morts a Kenya en els violents disturbis postelectorals

La violència esclata a diverses localitats després de no acceptar l'oposició la reelecció del president Kenyatta

mbenach39656607 an anti riot policeman runs past barricades set on fire by p170812122054

mbenach39656607 an anti riot policeman runs past barricades set on fire by p170812122054 / THOMAS MUKOYA

1
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Almenys quatre persones han mort per trets en les protestes postelectorals que es registren des d'ahir a la nit a diferent zones de Kenya, on es tem que hi hagi una xifra més elevada de víctimes, han informat aquest dissabte diverses organitzacions.

Un dels manifestants va morir a la població de Kisumu, segons va confirmar un observador de Human Rights Watch; dos més van morir al barri de barraques de Mathare (Nairobi), van constatar fonts de l'oenagé Compromís amb la Comunitat de Mathare; i el quart va morir a la localitat de Siaya, segons mitjans locals.

Les protestes continuen en aquests moments a diferents punts del país. A Kisumu la Policia ha tallat l'accés al centre de la ciutat, i al suburbi de Kibera, a la capital, Nairobi, les forces de seguretat llancen gasos lacrimògens contra manifestants i periodistes, als quals impedeixen acostar-s'hi.

Gasos lacrimògens

La situació és especialment tensa a Kibera, on un periodista de la televisió local KTN ha sigut arrestat aquest matí després d'informar que la policia llança gasos lacrimògens contra els mitjans perquè no accedeixin als punts de les protestes.

"No tinc temps per parlar amb periodistes, estem portant els nostres veïns als hospitals, la gent s'està morint", ha dit Ken Okoth, diputat de la coalició opositora per la circumscripció d'aquell suburbi, on viuen prop d'un milió de persones.

Allà, les protestes estan donant lloc a saquejos de vivendes i comerços, hi ha barricades als carrers i els manifestants van armats amb pals i pedres.

Saquejos i botigues cremades

"Hi ha botigues de kikuius (tribu a la qual pertany el president Uhuru Kenyatta) cremades i saquejos", ha dit Rosemary Odiambo, una veïna de Kibera.

Notícies relacionades

A més, Metges sense Fronteres ha informat a través del seu compte de Twitter que han atès 19 ferits des d'aquesta nit al barri de Mathare (Nairobi).

La violència va esclatar aquest divendres a la nit, després que la coalició opositora rebutgés la reelecció del president Kenyatta i digués que la Justícia ja no constituïa una opció.