L'actitud de Trump en la crisi amb Corea del Nord desconcerta al món

Els seus missatges amenaçants contrasten amb esforços diplomàtics de la seva Administració

Washington i Pyongyang van reobrir fa mesos un canal secret de comunicació

undefined39631629 president donald trump speaks to reporters before a security170810213452

undefined39631629 president donald trump speaks to reporters before a security170810213452 / Evan Vucci

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Ningú pot dir amb certesa quina és l’estratègia de Donald Trump per lidiar amb Corea del Nord. Pitjor encara: ni tan sols es pot assegurar que el president dels Estats Units tingui un plantejament estratègic per abordar l’última crisi oberta entre tots dos països.

Els intensificats intercanvis d’assalts verbals i amenaces per les dues parts en els últims dies semblen dirigir-los a un enfrontament bèl·lic de conseqüències impredictibles però temibles en tots els escenaris. Impera el desconcert, dins i fora dels EUA, sobretot davant els missatges contradictoris que han emanat de Washington.

Darrere dels furiosos tuits, les violentes declaracions i els intimidatoris comunicats oficials dels dos líders, però, bateguen altres accions i realitats que apunten que l’aposta per la via diplomàtica manté la seva prioritat.

L’agència AP va revelar ahir que poc després de la presa de possessió de Trump es va reobrir un canal secret de comunicació directa entre Washington i Pyongyang. Encara que es va usar intermitentment en administracions prèvies, es va tancar en els últims set mesos de la presidència de Barack Obama arran d’una altra crisi per sancions imposades a Corea de Nord.

Encara que els nord-americans que Pyongyang manté presos han sigut el focus principal de les converses que mantenen amb regularitat Joseph Yun, l’encarregat a Washington de política nord-coreana, i Pak Song-il, un diplomàtic en la missió davant l’ONU del règim de Kim Jong-un, el diàleg engloba també les deteriorades relacions bilaterals. I malgrat que el seu principal èixt de moment sigui permetre la conversa directa entre Washington i Pyongyang, es considera com a potencial base per si més no començar a parlar sobre negociacions.

Aquest canal secret és al que va semblar referir-se el secretari d’Estat, Rex Tillerson, quan va assegurar el cap de setmana passat que els EUA «té altres mitjans de comunicació oberts per a ells, per escoltar-los si volen parlar». I el seu ús dona indicis d’una relació més pragmàtica que la que Trump i Kim mostren en públic, quan llancen al món un missatge d’intensificat enfrontament.

Trump va reforçar aquest missatge ahir amb un tuit en què va afirmar que «les solucions militars estan totalment a punt, assegurades i carregades», una expressió que va popularitzar John Wayne a la pel·lícula Arenas sangrientas, sobre la batalla d’Iwo Jima.

Des de Corea del Nord s’ha respost amb un missatge oficial acusant la Casa Blanca de ser «agitadors de guerra, inconscients que fins i tot un sol projectil llançat sobre la península podria dur a l’esclat d’una nova guerra mundial, una guerra termonuclear».   ESPAI A LA DIPLOMÀCIA

Trump, però, també va tancar el tuit amb la frase: «Esperem que Kim Jong-un trobi un altre camí». I a la tarda es reunia al seu club de golf de Bedminster (Nova Jersey) amb Tillerson i Nikki Haley, la seva ambaixadora davant l’ONU (on dissabte es va aconseguir el vot unànime del Consell de Seguretat, amb la Xina inclosa, per establir noves sancions a Corea del Nord).

Fins i tot el secretari de Defensa, el general James Mattis, que dimecres va provocar gairebé tanta alarma i crítiques com Trump a l’advertir Pyongyang que les seves accions podrien dur «a la destrucció del seu poble», ha obert espai per a un altre llenguatge. Dijous el militar va assegurar que «l’esforç dels EUA està dirigit per la diplomàcia i està guanyant resultats diplomàtics», i va recordar que «la tragèdia de la guerra es coneix de sobres» i seria «catastròfica».      FER «EL PRIMER PAS» 

Notícies relacionades

És una obertura ni que sigui discreta a una diplomàcia per la qual clamen altres líders mundials. Ahir ho van fer, entre altres, la cancellera alemanya i el ministre d’Exteriors rus, així com el Govern xinès. Pequín va pregar «que totes les parts controlin les seves paraules i accions», Angela Merkel va dir que considera «l’escalada verbal la resposta equivocada» i Serguei Lavrov va assenyalar els elevats riscos de conflicte. «En una baralla, el més fort i intel·ligent ha de fer el primer pas per allunyar-se de la perillosa línia», va assegurar.

La incertesa és si Trump serà capaç de fer aquest primer pas. I encara que múltiples veus l’hi reclamen, el president també té la claca dels seus assessors i aliats polítics més bel·licosos. El senador republicà Lindsay Graham va afirmar que, després de múltiples converses amb Trump, està convençut que el president «està disposat a abandonar la paciència estratègica i usar el que és preventiu. Ha arribat a aquest punt mentalment», va assegurar. «M’ho ha dit».