ESCALADA BEL·LICISTA

Trump torna a la càrrega contra Corea del Nord: "Potser no vaig ser prou dur"

"Si pensen atacar els passaran coses que no s'han imaginat mai que són possibles", amenaça el president dels EUA

undefined39631629 president donald trump speaks to reporters before a security170810213452

undefined39631629 president donald trump speaks to reporters before a security170810213452 / Evan Vucci

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

De res han servit les crides a la calma, les matisacions dels responsables de la diplomàcia o les advertències d'aliats i experts de les nefastes conseqüències que pot tenir la guerra retòrica oberta entre els Estats Units i Corea del Nord. Aquest dijous, el president Donald Trump ha redoblat l'enfrontament verbal amb Pyongyang i dos dies després de prometre respondre a les amenaces nord-coreanes amb “foc i fúria com el món no ha vist mai” --missatge replicat pel règim de Kim Jong-un amb l'anunci d'un atac els pròxims dies a Guam--, el mandatari nord-americà ha llançat un altre advertiment. “Si pensen atacar (...) els passaran coses que no s'han imaginat mai que són possibles”, ha dit.

Les paraules de Trump segueixen empenyent la situació cap a l'abisme, però el president nord-americà sembla decidit a no fer marxa enrere. De fet, en les declaracions a la premsa fetes al seu club de golf de Bedminster (Nova Jersey), ha reforçat la seva estratègia. “Potser la declaració (del foc i la fúria) no era prou dura”, ha afirmat. “Fa molt de temps, molts anys, que fan això al nostre país i ja era hora que algú s'aixequés per la gent d'aquest país i d'altres països”.

"Algú ho havia de fer"

Notícies relacionades

Quan un periodista li ha preguntat què hi pot haver més dur que “foc i fúria”, l'única resposta ha sigut: “Ja ho veureu, ja ho veureu”. I davant l'interrogant de si està considerant un atac preventiu s'ha negat a donar detalls. “No en parlem, no ho fem mai”.

Encara que membres de la seva Administració com el secretari d'Estat, Rex Tillerson, han intentat des de dimarts matisar les seves paraules, Trump ha negat que estiguin enviant missatges contradictoris. Ha assegurat que la seva postura té el suport del “100%” dels seus militars, d'altres líders i de “tot el món”. I tot i no tancar la porta a negociacions (“Segur, sempre les considerarem”) ha suggerit que és una estratègia fracassada. “Han estat negociant 25 anys”, ha dit, acusant Bill Clinton d'haver sigut “feble i inefectiu” i Barack Obama de “no voler ni tan sols parlar-ne”. “Jo parlo”, ha afegit. “És l'hora. Algú ho havia de fer”.