TENSIÓ BEL·LICISTA

La intel·ligència dels EUA constata els progressos nuclears de Pyongyang

Corea del Nord aconsegueix miniaturitzar un cap nuclear per a míssils intercontinentals que podrien arribar fins a Amèrica

mbenach39487436 tokyo  japan   28 07 2017   pedestrians watch a public japan170809210216

mbenach39487436 tokyo japan 28 07 2017 pedestrians watch a public japan170809210216 / KIMIMASA MAYAMA

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fa unes setmanes, quan el Chicago Council on Global Affairs va sondejar els nord-americans i els va preguntar sobre l’amenaça que Corea del Nord representa per als EUA, el 75% la va definir com una amenaça crítica. Era el 20% més que fa dos anys. I això que l’enquesta es va realitzar abans que 'The Washington Post' publiqués dimarts que Pyongyang ha aconseguit un avanç clau en el seu camí per convertir-se en una potència nuclear plena: aconseguir produir amb èxit un cap nuclear en miniatura que podria col·locar als seus míssils, incloent-hi els balístics d’abast intercontinental que podrien arribar als EUA.

    

La informació del 'Post' està basada en una avaluació que l’Agència d’Intel·ligència de la Defensa nord-americana va completar el mes passat, que coincideix amb les conclusions anunciades aquesta setmana pel Ministeri de Defensa del Japó. I se suma a una altra anàlisi de la intel·ligència nord-americana que ha disparat el nombre d’armes que es creu que componen l’arsenal atòmic nord-coreà fins a 60 bombes (encara que experts independents calculen aquesta xifra en unes 20 o 25).

    

Donat l’extrem hermetisme nord-coreà i el secretisme amb què ha protegit el desenvolupament del seu programa nuclear, es desconeixen molts factors clau, com si el cap nuclear miniaturitzat s’ha provat amb èxit. Però es considera demostrat que Pyongyang està avançant molt més ràpid del que s’havia predit, una cosa que segons els observadors podria haver contribuït a augmentar la confiança de Kim Jong-un i explicaria la seva disposició a realitzar provocacions i desafiaments, com les repetides proves de míssils que ha qüestionat fins i tot la Xina.

  

 És impossible saber si la informació de l’Agència d’Intel·ligència de la Defensa i el nou càlcul sobre el nombre de bombes a l’arsenal nuclear nord-coreà van influir en la decisió de Trump de llançar la seva polèmica amenaça de respondre a les de Corea del Nord amb «fúria i foc com el món mai ha vist abans» (una frase amb ressons de la de Harry Truman després de llançar la bomba a Hiroshima). El fet és que tant ell com el seu assessor de seguretat nacional, el general H. R. McMaster, han marcat una línia vermella que empeny la crisi fins a la vora d’un perillós abisme bèl·lic.

Notícies relacionades

    

En una entrevista emesa el dia 5 d’agost passat, McMaster va dir que la perspectiva d’una Corea del Nord armada amb míssils balístics intercontinentals amb caps nuclears seria «intolerable des de la perspectiva del president»