CRISI POLÍTICA AL GEGANT SUD-AMERICÀ

El Parlament brasiler bloqueja la suspensió de Temer per corrupció

La Cambra de Diputats no aconsegueix els dos terços necessaris per tirar endavant el judici

Partidaris i detractors del mandatari s'intercanvien diatribes en una tumultuosa sessió parlamentària

Diputats de l’oposició protesten amb una pancarta contra Temer, a Brasília, el 2 d’agost.  / JOÉDSON ALVES / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Brasília

La Cambra de Diputats del Brasil va decidir ahir a la nit el futur polític del president Michel Temer, de 76 anys, imputat per corrupció per la fiscalia. En una sessió crucial i tumultuosa, l’oposició no va aconseguir els vots necessaris per autoritzar el Tribunal Suprem a obrir un judici penal contra Temer. Si hagués sigut acceptat, hauria implicat suspendre’l de les seves funcions durant sis mesos perquè pogués ser jutjat. La borsa brasilera va reaccionar a l’alça davant d’a­questa notícia.

En el moment en què els vots oficials van superar els 159 a favor del president, va quedar vist per a sentència que la mesura no superaria les 342 paperetes, dos terços de la Cambra, que necessitava l’oposició per tirar endavant el processament de Temer per part del Suprem.

La sessió parlamentària, viscuda amb crispació també als carrers, va començar amb protestes en diverses vies d’accés a Sâo Paulo, el cor financer del Brasil, promogudes per simpatitzants del Moviment dels Treballadors sense Sostre. L’oposició d’esquerres, per la seva banda, va multiplicar les maniobres dilatòries amb qüestions de procediment per endarrerir el vot, entre elles l’exigència d’un quòrum mínim de 56 diputats, enmig de les protestes d’una trentena de parlamentaris opositors, que es van presentar a la Cambra amb una pancarta amb el lema Fora Temer, eleccions directes ara i denunciant les mesures d’austeritat preses pel seu Govern.

La maleta

Tres diputats del PSOL (extrema esquerra) van mostrar una maleta plena de bitllets amb la imatge de Temer, al·ludint a la detenció, el maig passat, d’una persona pròxima al president en possessió d’una maleta amb diners destinats al president, que està acusat d’haver fet «prevaler la seva condició de cap d’Estat» per rebre 500.000 reals (prop de 140.000 euros) en suborns del gegant carni JBS, implicat en l’immens escàndol de corrupció que castiga el Brasil.

«Un lladre és un lladre i ha de ser tractat com a tal», va cridar el diputat Major Olimpio, del partit Solidariedade, en un apassionat discurs. El bàndol a favor de Témer, per la seva banda, va rebutjar totes les acusacions, qualificant-les de «ficcions», i va evocar escenaris catastròfics si prosperés el judici contra Temer per a un país que percep els primers signes de recuperació econòmica.

Per donar llum verda al procés contra Témer era necessària la presència d’almenys 342 diputats (dos terços sobre un total de 513), el mateix nombre de vots que fan falta per autoritzar el Suprem a acceptar les acusacions de corrupció passiva formulades per la fiscalia. Si, a més, 172 diputats rebutgen els càrrecs, la denúncia passa a ser arxivada almenys fins que Temer deixi el poder, cosa que en principi passarà l’1 de gener del 2019.

Notícies relacionades

Si la denúncia hagués sigut acceptada, Temer hauria sigut apartat del poder durant 180 dies, el període que duraria el judici. El Brasil perdria aleshores el seu cap d’Estat per segona vegada en no gaire més d’un any, després de la destitució de Dilma Rousseff. En aquest cas, hauria sigut reemplaçat pel president de la Cambra, Rodrigo Maia, mentre no es designés el seu successor. 

El president ha multiplicat els seus esforços i contactes les últimes setmanes per aconseguir aliats a la Cambra, i finalment s’ha sortit amb la seva. No obstant, la seva popularitat s’ha desplomat fins al 5%.