GIRO DIPLOMÀTIC

Turquia mira cap a Rússia

Erdogan condueix el seu país lluny d'Europa per la «hipocresia i doble moral» dels seus líders

jcortadellas35024483 russian president vladimir putin and turkish president tayyi160809134202

jcortadellas35024483 russian president vladimir putin and turkish president tayyi160809134202 / SERGEI KARPUKHIN

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller / Istanbul

Recep Tayyip Erdogan, abans un gran amic d’Occident, està molt enfadat. Quan, fa uns anys, buscava aliats a l’exterior, el president turc girava el cap a l’OTAN i la Unió Europea. Però això era abans. Ara, alguna cosa ha canviat. La Turquia de Recep Tayyip Erdogan ja no mira cap als seus socis occidentals; Turquia, ara, mira cap a l’est.

«Avui, els líders europeus han d’escollir entre ser solidaris amb els terroristes o recuperar el favor del poble turc. La seva hipocresia i doble moral molesten profundament el nostre poble, que ho va arriscar tot per defensar la llibertat», va dir Erdogan, que també ha sigut molt criticat pels països occidentals per les purgues fetes després del cop. 

Notícies relacionades

«Ara que ha consolidat el seu poder, ja no necessita per a res ni els Estats Units, ni l’OTAN ni la Unió Europea. Per això es busca socis econòmics que no el critiquin, com són la Xina i Rússia», explica a EL PERIÓDICO Aykan Erdemir, exdiputat al Parlament turc pel principal partit de l’oposició, el CHP, i ara investigador de la Fundació per a la Defensa de les Democràcies (FDD).

Les relacions de Turquia amb Rússia no podrien ser millors. Abans enemics acèrrims, Putin i Erdogan mantenen actualment una sintonia que ha servit per reactivar la construcció del gasoducte Turkishstream, que porta gas rus a Turquia passant pel mar Negre. A més a més, durant els primers sis mesos del 2017, 1,1 milions de turistes russos van escollir Turquia com la seva destinació de vacances.