ATEMPTAT FRUSTRAT

Detinguts a Austràlia quatre terroristes que planejaven atemptar contra un avió

La policia australiana relaciona els arrestats amb Estat Islàmic i reforça les mesures de seguretat als aeroports

afp r34nw

afp r34nw / WILLIAM WEST (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Les quatre persones detingudes dissabte en una operació antiterrorista en diversos suburbis de Sydney "planejaven atemptar contra un avió", ha anunciat aquest diumenge el primer ministre d'AustràliaMalcolm Turnbull. "Puc assegurar-los que la nostra principal prioritat és protegir-los (a la població)", ha dit Turnbull en declaracions als periodistes a Sydney, segons la televisió estatal ABC.

Turnbull ha assenyalat que l'operació antiterrorista prossegueix i que s'han reforçat les mesures de seguretat. "No tenim una gran quantitat d'informació sobre els detalls de l'atemptat, on havia de ser, la data o l'hora. De totes maneres, estem investigant informació que apunta que la indústria de l'aviació era un objectiu potencial", ha manifestat el comissionat Andrew Colvin, de la Policia federal, en altres declaracions. Així mateix, ha afegit que les forces de seguretat creuen que l'atemptat estava lligat amb el grup terrorista Estat Islàmic (EI).

La unitat antiterrorista de l'estat de Nova Gal·les del Sud, amb capital a Sydney, i la Policia federal van fer les quatre detencions dissabte arran d'unes batudes en vivendes dels suburbis de Lakemba, Surry Hills, Wiley Park i Punchbowl.

Austràlia va elevar a alta la seva alerta terrorista el setembre del 2014 i ha aprovat una sèrie de lleis antiterroristes per evitar que es produeixin atemptats al seu territori. Des d'aleshores, el país ha patit quatre accions violentes i ha desbaratat una dotzena de plans per cometre atemptats.

Mesures de seguretat

Les autoritats australianes han reforçat les mesures de seguretat als aeroports del país després de la detenció. El ministre de Transport, Darren Chester, ha dit que la vigilància s'intensificarà als aeroports de Sydney, Melbourne, Brisbane, Darwin, Perth, Adelaide, Canberra, Cairns, Gold Coast i Hobart, a recomanació de les forces de seguretat.

Notícies relacionades

"Tots els aeroports australians han sigut requerits a incrementar la vigilància en les seves operacions de seguretat, incloses les dels punts d'inspecció i les de les zones dins de la terminal", ha assegurat Chester en un comunicat. "Aquestes mesures addicionals complementen les existents i s'introdueixen com a precaució addicional en coordinació amb les batudes d'ahir a la nit a Sydney", ha afegit.

El ministre ha assenyalat que les mesures inclouran una inspecció més detallada de l'equipatge facturat i de cabina, per la qual cosa ha recomanat als passatgers que vagin amb temps a l'aeroport, però al mateix temps ha fet una crida a la calma.