LA NEGOCIACIÓ DEL 'BREXIT'

Londres demana ara un informe sobre l'impacte del final de la immigració europea

La patronal britànica, la City i Brussel·les consideren que aquest estudi arribarà massa tard

mbenach39346142 london  england   july 18   britain s home secretary amber r170727180430

mbenach39346142 london england july 18 britain s home secretary amber r170727180430 / Dan Kitwood

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Més d’un any després de la victòria del brexit en referèndum, el Govern britànic es comença a plantejar l’impacte que tindrà per a l’economia britànica els controls d’immigració per a treballadors de la Unió Europea. Amb una lentitud que desespera la City i el món empresarial, la ministra de l’Interior, Amber Rudd, va anunciar ahir l’encàrrec d’un estudi sobre «els costos i beneficis» dels immigrants procedents de la Unió Europea. El treball ha de calibrar quin serà l’impacte en l’economia britànica del final de la lliure circulació i determinar la futura política del Regne Unit sobre els treballadors comunitaris.

El nou sistema d’immigració entrarà en vigor el març del 2019, quan finalitzi el termini de dos anys fixat per a les negociacions de sortida del Regne Unit amb Brussel·les. Però aquesta «anàlisi detallada» a càrrec de l’equip independent que compondrà el Comitè de Consulta sobre la Immigració (MAC) no arribarà presumiblement per al setembre de l’any que ve, només sis mesos abans del brexit. Massa tard, en opinió de la patronal i les corporacions, que han de planejar amb molta més antelació la seva estratègia després de  l’abandonament de la UE.

L’oposició liberaldemòcrata, a través del seu portaveu de negocis, Ed Davey, va demanar al Govern que expliqui per què aquest informe sobre immigració no es va encarregar immediatament després del referèndum. «La Sanitat Pública (NHS), els negocis i les universitats que depenen dels europeus necessiten les respostes ara, no d’aquí 14 mesos», va assenyalar Davey.

Notícies relacionades

En una carta publicada dijous al Financial Times, Rudd, en un to molt més conciliador de l’utilitzat fins ara per l’equip de la premier Theresa May,  promet que no es tancaran les portes als immigrants europeus després del brexit. «Seguirem donant la benvinguda als que ajudin a fer del Regne Unit un lloc més pròsper per viure», va assenyalar la ministra, que va fer campanya a favor de la permanència a la UE. L’anàlisi econòmica, escriu Rudd, «serà una oportunitat per als negocis i els proveïdors d’ocupació d’expressar honestament les seves opinions independentment del Govern». «És –afegeix–extremadament important que els punts de vista de cada indústria estiguin reflectits fidelment en el document».

L’estudi tindrà en compte diferents factors, com ara els nivells de preparació requerits per sol·licitar els llocs de treball vacants i la situació dels treballs temporals, dels quals depèn en gran mesura l’agricultura. L’informe hauria d’ajudar el Ministeri de l’Interior a dissenyar el nou sistema d’immigració que regirà una vegada consumat el brexit, quan quedi suprimit el principi de llibertat de moviment. 

Tard també per a Brussel·les

La immigració va ser un tema crucial en la campanya del referèndum i en el resultat final a favor del ‘brexit’. No obstant, l'estudi encarregat ara pel Ministeri de l'Interior pot tenir poca incidència en les negociacions en curs amb Brussel·les. També allà arribarà massa tard. El cap negociador per a Europa, Michel Barnier, ha repetit diverses ocasions que la seva aspiració és acabar les negociacions amb el Regne Unit l'octubre del 2018. Amb aquest calendari, tant els parlaments dels 27 països de la UE com el britànic tindran la possibilitat de ratificar l'acord de la sortida.