conflicte al pròxim orient

Israel retira les mesures de seguretat de l'Esplanada de les Mesquites

El president palestí demana que s'acabin les protestes i que els musulmans tornin a resar dins del recinte sagrat

mbenach39460847 palestinians celebrate outdid the lion s gate entrance to al170727104614

mbenach39460847 palestinians celebrate outdid the lion s gate entrance to al170727104614 / AHMAD GHARABLI

1
Es llegeix en minuts
Efe / Jerusalem

Israel ha retirat aquest dijous de matinada totes les mesures de seguretat dels voltants de l'Esplanada de les Mesquites, objecte de la violència desfermada en les últimes dues setmanes, i els palestins apostats a prop ho han celebrat amb mostres d'alegria, ha informat la ràdio israeliana Kan.

Les tanques de metall i estructures per a càmeres que s'han desmuntat, així com els detectors de metall retirats ahir, formaven part de la llista d'exigències que les autoritats musulmanes que administren el recinte havien donat a la policia israeliana, segons 'The Times of Israel'.

Després d'aquesta retirada, el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs, ha demanat aquest matí que cessin les protestes dels últims 11 dies i ha instat els fidels musulmans a resar avui dins del recinte sagrat en les oracions del migdia. Els musulmans s'havien negat a fer-ho durant dies i pregaven massivament als afores per exigir la retirada dels detectors de metalls, càmeres i barreres metàl·liques instal·lades després de l'atac del dia 14, en què van morir dos policies i els seus tres atacants. 

El gran muftí de Jerusalem, Mohammad Ahmed Hussein, ha assenyalat que tornaran a resar dins de la mesquita d'Al-Aqsa només després que l'entitat custòdia jordana del lloc, el Waqf, hagi confirmat la completa retirada de les mesures de seguretat israelians.

Com a resposta a l'atac del dia 14, en què tres àrabs israelians van sortir del complex d'Al-Aqsa armats i van matar dos policies drusoisraelians en un dels accessos a la Ciutat Vella de Jerusalem Est, atac en què ells també van morir, Israel va instal·lar mesures de seguretat a les entrades a l'esplanada.

Protestes i enfrontaments

Aquestes mesures, considerades pels musulmans una vulneració de l'statu quo del seu tercer lloc més sagrat (després de la Meca i la Medina), van provocar protestes i enfrontaments a Jerusalem Oriental i Cisjordània en què van morir quatre adolescents palestins.

Notícies relacionades

A més, un palestí va apunyalar fins a la mort tres membres d'una família de colons, a Cisjordània.

El disputat recinte, anomenat pels musulmans Haram esh-Sharif i pels jueus Mont del Temple, és el lloc més sagrat per al judaisme, si bé els jueus no hi poden resar a dintre, però sí al Mur de les Lamentacions, que es troba als seus peus.