Conflicte al Pròxim Orient

Israel retira els detectors de metall de l'Esplanada de les Mesquites

La decisió va ser adoptada pel Gabinet de Seguretat israeliana que planteja altres mesures tecnològiques com càmeres intel·ligents, amb reconeixement facial i sensors per detectar possibles armes o explosius

zentauroepp39437503 israeli police officers dismantle metal detectors outside th170725091443

zentauroepp39437503 israeli police officers dismantle metal detectors outside th170725091443 / Mahmoud Illean

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Els fidels musulmans palestins van resar ahir novament fora de l’Esplanada de les Mesquites, a la ciutat vella de Jerusalem, territori ocupat per Israel segons el dret internacional, malgrat que les autoritats israelianes havien retirat els detectors de metall i les càmeres als accessos al recinte que van causar una onada de protestes.

    

Unes desenes de persones resaven a la tarda a l’entrada de l’esplanada, el tercer lloc més sagrat per a l’islam, seguint les indicacions del Waqf, l’autoritat jordana de patrimoni islàmic que ho gestiona. El waqf ha anunciat que enviarà un comitè per revisar la situació i elaborar un informe, però que la seva posició seguia sent «rebutjar completament qualsevol canvi, incloses mesures tecnològiques».

Càmeres 

Dilluns a la nit, el gabinet de seguretat del Govern israelià va decidir substituir els detectors instal·lats a l’esplanada per altres mesures tecnològiques com càmeres intel·ligents, amb reconeixement facial i sensors per detectar possibles armes o explosius, segons va informar el digital israelià Ynet. El canvi d’estratègia va respondre a les recomanacions de la cúpula dels cossos de seguretat i a la conversa que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va mantenir ahir amb el rei Abdul·là de Jordània.

    

Les forces israelianes han retirat els arcs electrònics i les càmeres instal·lades recentment, encara que han mantingut els corredors amb tanques per al pas dels fidels. El Ministeri de Seguretat Pública israeliana va assenyalar que aplicarà un nou pla a l’esplanada, denominada Noble Santuari pels musulmans i Mont del Temple pels jueus, que la consideren el lloc més sant.

    

La proposta, que inclou nou personal policial, costarà 100 milions de xéquels (23 milions d’euros) durant els pròxims sis mesos, i ha sigut rebutjada pel Waqf, l’Alt Comitè Islàmic, les Corts Xaria i el muftí de Jerusalem, Mohammad Hussein, que han demanat als musulmans que segueixin amb les protestes.

    

Israel va decretar el tancament de l’Esplanada de les Mesquites durant 48 hores el 14 de juliol passat després que tres palestins ciutadans d’Israel que van sortir armats d’aquest lloc sagrat matessin dos policies israelians drusos. Altres agents van acabar amb la vida dels assaltants. Després de dos dies de clausura, Israel va reobrir l’esplanada però va imposar noves mesures de seguretat als accessos que van disparar la tensió i les protestes, en què van resultar ferits almenys 1.090 palestins, segons dades de la Mitja Lluna Roja.

Notícies relacionades

    

El cap de setmana passat, les forces israelianes van matar quatre palestins a Jerusalem i Cisjordània i un jove palestí va assassinar amb un ganivet tres colons israelians a l’assentament de Halamish, a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel.