El vaixell de l'odi

Una organització ultradretana lloga un vaixell per "vigilar" i "interrompre" les tasques de rescat d'immigrants de les oenagés al Mediterrani

fsendra39441485 barco de defend europe170725135331

fsendra39441485 barco de defend europe170725135331

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

La ultradreta s’ha llançat al mar. En la ruta del Mediterrani central, entre Líbia i Itàlia, la principal via migratòria a Europa actualment, hi ha un nou actor. A més de l’incessant flux de barcasses abarrotades d’immigrants, de les embarcacions militars desplegades sota l’auspici de la UE i dels vaixells de les oenagés en la seva ingent tasca de rescat, una nau pertanyent a un grup d’extrema dreta ja es mou per la zona.

A bord del vaixell 'C-Star', un grup de simpatitzants d’extrema dreta de diversos països europeus, en el marc d’una missió batejada com 'Defend Europe', asseguren tenir com a objectiu «vigilar» i «interrompre» la labor de rescat de migrants realitzada per les oenagés, a les quals acusen d’estar confabulades amb els traficants de persones. En nombrosos vídeos promocionals, els integrants demanen finançament per al projecte i argumenten la necessitat d’interceptar les barques de migrants i posar-se en contacte amb la guàrdia costanera líbia perquè les torni a l’Àfrica. L’embarcació, fabricada a Finlàndia, porta bandera de Mongòlia i ha estat ancorada en aquests últims temps a Djibouti.

El nucli dur de la tripulació prové del moviment europeu conegut com a Identitaris –organització d’extrema dreta juvenil nascuda a França i amb ramificacions per tot Europa, les principals a Alemanya, Itàlia i Àustria–. Un portaveu de la missió 'Defend Europe' va confirmar ahir que l’embarcació es trobava pròxima al port sicilià de Catània, on pretenia atracar per començar després la seva acció davant de la costa líbia. Entre els principals líders, a bord del vaixell hi ha Martin Sellner, Robert Timm i Lorenzo Fiato. En el seu viatge de Djibouti a Itàlia, al creuar el canal de Suez, l’embarcació va ser paralitzada momentàniament per irregularitats en la documentació.

Topada a Catània

Les principals oenagés que operen al Mediterrani –entre altres, Metges sense Fronteres, Proactiva Open Arms, Save The Children i Sea Watch– alerten des de fa temps de l’existència del moviment. Mai s’han vist les cares en alta mar. Només es té constància d’una topada sense conseqüències, el 12 de maig, al port italià de Catània, on els integrants d’aquest moviment, a bord d’una zòdiac, van mostrar pancartes davant de l’embarcació de rescat Aquarius –compartida per Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée–. Els cooperants van poder  continuar la seva expedició sense cap problema.

Denúncia davant la Fiscalia

Notícies relacionades

La Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat ja ha intervingut. Ahir va presentar una denúncia davant la fiscalia perquè obri diligències contra el moviment ultra europeu. Els denunciants reclamen a la fiscalia que ordeni «de forma immediata», a través de la Guàrdia de Costes, la Guàrdia Civil i amb ajuda de l’Agència de la Unió Europea per a les fronteres (Frontex), la immobilització del 'C-Star'.

Un exhaustiu informe de l’oenagé britànica Hope Not Hate detalla que «'Defend Europe' no ha sigut mai clar a l’explicar com pretén utilitzar el seu vaixell, encara que l’objectiu sembla ser intentar bloquejar les embarcacions de les oenagés perquè no puguin portar a Europa els immigrants rescatats». En nombrosos dels seus vídeos promocionals accessibles a les xarxes socials, els precursors de Defend Europe parlen d’«intervenir en les activitats dels vaixells de les oenagés» quan considerin que estan «fent alguna cosa il·legal».