INICI DE MANDAT

Macron pateix la caiguda més important d'un president al principi de mandat de les dues últimes dècades

Un 54% de francesos no estan satisfets amb la gestió del nou mandatari francès

zentauroepp39431960 file photo  french president emmanuel macron waves from his 170724161843

zentauroepp39431960 file photo french president emmanuel macron waves from his 170724161843 / Francois Lenoir

2
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO / PARÍS

Amb setanta dies al palau de l’Elisi n’hi ha hagut prou perquè Emmanuel Macron s’enfronti al primer revés als sondejos. Segons una enquesta de l’institut demoscòpic IFOP, publicada al setmanari Journal du dimanche, només el 54% dels francesos estan satisfets amb la gestió del president, fet que suposa la pèrdua de 10 punts de popularitat en els últims 30 dies de mandat. Un daltabaix que s’estén al seu primer ministre, Édouard Philippe, que veu caure la seva popularitat del 64% al 56%.

Qui es presentava com un líder als antípodes de l’impopular expresident François Hollande s’enfronta ara a una caiguda espectacular. Pocs són els predecessors que han conegut una patacada semblant després d’arribar a l’Elisi. Tan sols Jacques Chirac, el 1995, va haver d’entomar una baixada de popularitat de 15 punts en els primers tres mesos de mandat. El seu més recent predecessor, Hollande, comptava amb el vistiplau del 56% dels francesos en el mateix període; mentre que Nicolas Sarkozy va obtenir l’aprovació del 66% dels ciutadans en el seu primer trimestre com a cap d’Estat.

Conflictes laborals

El final de l’estat de gràcia de Macron sembla estar lligat als principals pilars de la seva política centrista. La reforma del Codi Laboral prevista per a finals d’estiu –que pretén prioritzar els acords aconseguits entre els propietaris de les empreses i els empleats en detriment dels acords sectorials– s’anuncia difícil per a l’Executiu, que haurà d’enfrontar-se a les mobilitzacions i les protestes dels sindicats previstes per al setembre.

Però aquesta no és l’única mesura que inquieta els francesos. «La pujada de l’impost destinat a finançar la protecció social» és una qüestió que preocupa especialment els jubilats, recorda Jérôme Fourquet, director del departament d’Opinió de l’IFOP. La dimissió del cap de l’Estat Major, Pierre de Villiers, després de criticar la reducció del pressupost per a les Forces Armades previst per l’Executiu, sembla també haver enterbolit la imatge del nou president. Per l’analista, «l’autoritarisme de Macron davant el ja excap de l’Estat Major de l’Exèrcit», criticat per totes les faccions polítiques i jutjat inapropiat per la premsa francesa, és un motiu més del ràpid descontentament dels francesos.

Comunicació i poca cosa més

En aquest context, Fourquet assegura que «l’entrada de Macron en l’atmosfera política ha sigut brutal», la seva presidència és considerada, segons els sondejos, com una mera estratègia de «comunicació». En aquest context de desencant i crítica, el president centrista continua amb la seva agenda diplomàtica. Després d’haver rebut Vladímir Putin, Donald Trump i Benjamin Natanyahu, aquesta setmana és el torn de dues estrelles de l’escena musical internacional. Ahir va visitar l’Elisi  Bono, líder de la banda U2, i demà ho farà la cantant nord-americana Rihanna.

Notícies relacionades

Les dues estrelles representen diferents oenagés. Segons l’agència francesa AFP, el vocalista d’U2 i cofundador de l’oenagé One, tenia previst demanar al president francès suport a la proposta d’António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, destinada a establir «una instància de finançament internacional per a l’educació».

En el seu torn, Rihanna, fundadora de l’oenagé Clara Lionel Foundation –que va contactar amb Macron a través de Twitter– mirarà de convèncer-lo perquè França es comprometi a finançar el fons per a l’educació que ella mateixa representa.