CRISI MIGRATÒRIA

Les oenagés desqualifiquen el codi de conducta que els aplicarà Itàlia en els rescats al Mediterrani

Els cooperants argumenten que l'objectiu és dificultar-los la tasca fins que abandonin

fcasals38910245 open arms170722172550

fcasals38910245 open arms170722172550 / Emilio Morenatti

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

El codi de conducta que prepara Itàlia -amb l'aval de la UE- per a les oenagés que operen en el rescat d'immigrants al Mediterrani està provocant polèmica. No són més de set les organitzacions que, avui dia, naveguen davant de les costes de Líbia, però el fet que siguin poques no és obstacle perquè la seva tasca no sigui ingent. Les persones que treuen del mar, amuntegades en barcasses en males condicions, es compten per milers. Aquestes oenagés denuncien que, darrere d'aquesta iniciativa, s'amaga la voluntat de limitar la seva feinatacar la seva reputació i, al mateix temps, amagar el fracàs estrepitós de les polítiques de la UE en matèria migratòria.

Les oenagés han sigut citades el 25 de juliol al Ministeri de l'Interior italià, a Roma, on se celebrarà una reunió tècnica per abordar el contingut del document i escoltar les reticències i els suggeriments de les organitzacions afectades. Si no es compleixen les demandes, Itàlia adverteix que podria no autoritzar el desembarcament d'immigrants als seus ports; una possibilitat que complicaria molt la feina dels cooperants a la zona i que està considerada per diverses de les oenagés com una "amenaça encoberta però amenaça al cap i a la fi".

"Quan l'opinió pública senti parlar d'un codi de conducta pensarà que al mar s'estan cometent disbarats i això no és així", explica, vehement, el director de l'oenagé Proactiva Open ArmsÒscar Camps, que, assegura, les directrius que conté el codi ja s'estan aplicant al mar, on es treballa sempre en coordinació amb la guàrdia costanera italiana. "És un engany, una farsa, propaganda política", afegeix Camps, convençut que "les oenagés molesten, són testimonis incòmodes d'una realitat dramàtica i de la incapacitat de la classe política per solucionar-la". "Volen emmordassar-nos i apartar-nos i només aconseguiran que morin més persones", sentencia.

DECLARAR FONTS DE FINANÇAMENT

Al comentar en detall les disposicions del codi de conducta amb el director d'Open Arms, arriba a la conclusió que ja s'estan complint: prohibició d'entrar en aigües territorials líbies, portar encès el radar de localització, no comunicar-se o enviar senyals lluminosos per facilitar les partides d'embarcacions, ni contactar amb traficants, certificar la preparació tècnica dels socorristes, rebre les autoritats policials a bord i l'obligació de cooperar amb les autoritats al lloc de desembarcament. Declarar les fonts de finançament és una altra de les disposicions del codi.

"NO SOM POLICIES"

"Nosaltres no fem de policies, no som policies, nosaltres salvem vides", matisa Camps, en referència a un dels aspectes potser més controvertit del document, que insta les oenagés a col·laborar amb les autoritats amb informació sobre les persones rescatades i així com sobre els conductors de les barcasses.

En la mateixa línia, David del Campo, el director de cooperació internacional de l'oenagé Save The Children -que també opera al Mediterrani central amb el seu vaixell 'Vos Hesetia'- assegura que, en última instància, l'objectiu d'aquest codi de conducta -"que no aporta res que no es faci ja ni millorarà en res els rescats"- té com a objectiu "anar reduïnt el terreny progressivament fins a arribar a impedir-nos realitzar la tasca de salvar vides". "Busquen fer-nos-ho difícil i que ho deixem córrer", sentencia Del Campo, que, assegura, lluitaran per seguir complint el mandat de salvar vides.

EL MANTRA DE L'"EFECTE CRIDA"

"Ens segueixen acusant d'actuar com a efecte crida i això és totalment fals", explica el cooperant de Save The Children, que afegeix: "Hi ha un efecte fugida i sortida de persones que viuen enmig de la guerra i la necessitat". 

Notícies relacionades

Tant Camps com Del Campo lamenten que l'únic remei que aplica la UE per acabar amb la crisi migratòria al Mediterrani central sigui finançar Líbia, "on s'estan cometent autèntiques atrocitats contra les persones que intenten embarcar rumb a Europa".

L'oenagé Metges sense Fronteres (MSF), present en la ruta del Mediterrani central, també està citada dimarts a Roma. "MSF està avaluant les disposicions del codi i compartirem la nostra opinió quan hàgim clarificat el procés i sapiguem les implicacions que té en les nostres operacions al mar", diu un comunicat de l'oenagé, que afegeix: "Les nostres operacions sempre es regeixen d'acord amb les lleis internacionals del mar i dels refugiats, en coordinació amb el Centre de Coordinació de Rescat Marítim i respectant els principis humanitaris".