INQUIETUD A LONDRES

L'empresariat britànic reclama a May que negociï urgentment els terminis transitoris després del 'brexit'

Representants de la banca i les empreses temen una hemorràgia de llocs de treball a la 'City'

Londres comença a afluixar i ofereix allargar els terminis de la lliure circulació de treballadors

zentauroepp39258236 britain s prime minister theresa may waits to answer a quest170711202849

zentauroepp39258236 britain s prime minister theresa may waits to answer a quest170711202849 / MATT DUNHAM

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els responsables econòmics i financers britànics han demanat a la primera ministra, Theresa May, que pacti urgentment un acord transitori amb la Unió Europea, o si no la City pot patir una hemorràgia de llocs de treball. May va celebrar dijous una reunió a Downing Street amb una dotzena de màxims representants de la patronal, la banca i diferents corporacions. El grup va deixar clar que acabar les negociacions amb Brussel·les sense acord és una opció que no vol ningú. Al contrari, van instar la primera ministra a aconseguir un acord transitori de dos o tres anys per protegir empreses i negocis.

    

«Com més aviat sapiguem si hi haurà o no un període de transició millor per a nosaltres», va assenyalar a la BBC Richard Gnodde, director executiu de la banca d’inversió Goldman Sachs. Per al directiu, com més tardi el Govern a aclarir la seva estratègia menys valor tindrà qualsevol transició que s’aconsegueixi, perquè en el món financer cal anticipar-se als esdeveniments.

    

«Estem comprant assegurances. Estic gastant diners cada dia per tenir la certesa que el març del 2019 (termini final per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea) seguim operant», va declarar Gnodde. «Si sé que hi haurà un període significatiu de transició puc deixar de gastar aquests diners (en plans de contingència) perquè tindré un temps de transició. Si (el Govern) em diu el febrer del 2019 que hi haurà un període de transició, no em servirà de gaire, perquè ja hauré gastat els diners». Per estar preparades el març del 2019,  les empreses necessiten tenir definits els seus plans d’acció a final d’aquest any com a molt tard.

TRASLLAT DE TREBALLADORS

Goldman Sachs compta amb 6.500 treballadors al Regne Unit i en els seus plans de contingència figura el trasllat de centenars d’ells a altres seus europees, principalment París i Frankfurt. Diverses firmes preparen una mudança similar o estan estudiant la idea. Divendres, Bank of America Merrill Lynch va anunciar que establirà el seu centre d’operacions per a la Unió Europea a Dublín després del 'brexit'.

    

La poderosa Confederació de la Indústria Britànica (CBI), que agrupa la gran patronal, va emetre un comunicat en què demana a May «que s’aconsegueixi com més aviat millor un acord sobre períodes transitoris que proporcioni a les firmes la confiança per seguir invertint i creï el temps necessari per establir adequadament els detalls de l’acord final». La seva proposta és un termini d’adaptació de «dos o tres anys» o «tan llarg com sigui possible», va assenyalar la seva presidenta, Carolyn Fairbairn. La CBI suggereix que el Regne Unit continuï en el mercat únic i en la unió duanera fins que s’aconsegueixin posar en pràctica nous acords comercials amb la UE.

    

De moment, l’Executiu de May ha començat a fer concessions. El ministre Michael Gove, un euroescèptic, líder de la campanya del brexit, va confirmar ahir que els ciutadans de la UE disfrutaran d’un termini extra de lliure circulació, possiblement de dos anys, després de la sortida oficial, el març del 2019. El període es podria estendre a tres anys si s’imposa el criteri del responsable de Finances, Philip Hammond, que lidera dins del Govern els ministres favorables a una sortida més flexible i pragmàtica, dissenyada per causar el mínim dany possible a l’economia.

ESTABILITAT ECONÒMICA

Els dogmàtics del 'brexit' com Gove, actual responsable de Medi Ambient, haurien arribat a la conclusió que el país no pot funcionar sense treballadors comunitaris, i la City, sense períodes transitoris. «Quan deixem la Unió Europa, implementarem un període durant el qual puguem continuar tenint, no només mà d’obra, sinó també l’estabilitat econòmica i la certesa que requereixen les empreses», va assenyalar Gove.

  

 «En això –va afegir– tots els membres del Govern i del Gabinet estan units». May,  segons el seu portaveu,  persegueix «una sortida ordenada i suau, que desemboqui en un acord de lliure intercanvi global amb la Unió Europea, inclòs un període de transició, per tal d’evitar una ruptura brutal».

Notícies relacionades

  

 Dijous a Brussel·les, després de quatre dies de discussions, el cap negociador europeu per al brexit, Michel Barnier, va considerar «vital» que el Govern britànic «clarifiqui» les seves posicions sobre la factura del divorci i els drets dels ciutadans comunitaris. La segona sèrie de negociacions, presidida per Barnier i el ministre britànic per al brexit, David Davis, es va acabar sense que s’anunciés cap avanç. Davies estaria treballant amb Hammond en el pla sobre un període transitori.