La Xina veta Justin Bieber pel seu "mal comportament"

El Govern considera el cantant una figura "controvertida" que no mereix actuar al país

L'artista ha estat altres vegades a la Xina sense causar problemes importants

El Govern considera el cantant una figura controvertida que no mereix actuar al país. / FERRAN SENDRA / VÍDEO: EFE

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Rieu-vos-en de la seva rebel·lia postissa però el currículum artístic de Justin Bieber ja compta amb la censura xinesa. A l'imberbe canadenc li han prohibit tocar on van tocar els Rolling Stones. O ha canviat molt la música o la Xina.

Ha sigut el seu "mal comportament" tant a dins de l'escenari com a fora el que ha justificat el cop de porta d'un Govern que es desviu per educar els seus joves. L'aclariment arriba en la resposta de l'Oficina de Cultura a un fan xinès que demana detallades explicacions per l'absència de Bieber en la gira asiàtica d'aquest any. El cantant, concedeix el comunicat, té talent, però també és una figura "controvertida" que ha causat "disgust al públic" per les seves accions en la seva vida social i anteriors concerts a la Xina. No es recorda que trepitgés cap ull de poll en la seva última estada al país i sí les fotos  dels seus guardaespatlles portant-lo a collibè a la Gran Muralla.

En la seva vida social sí que n'hi ha per triar i remenar: conduir borratxo i sense llicència, tirar ous al veí, fumar marihuana, agredir individus… L'exclusió busca estandarditzar l'escena i purificar l'art, afegeix l'Oficina de Cultura, que entreobre la porta a l'espera que Bieber es redreci. "Esperem que sigui capaç de millorar la seva conducta quan creixi i torni a trobar el favor del públic", tanca la nota.

Altres artistes han sortit de la llista negra xinesa. Liam Gallagher actuarà el mes que ve a Pequín després que al seu grup, Oasis, se li prohibís tocar el 2009. No va ser per la seva pulsió a destrossar habitacions d'hotel o encadenar exabruptes, sinó per recolzar el Dalai-lama. També l'home de la túnica taronja està darrere de les cancel·lacions de concerts de Bon Jovi o Maroon 5.

Notícies relacionades

Els funcionaris del Ministeri de Cultura tenen una paciència infinita per a l'arqueologia documental. Qualsevol foto vella o concert relacionat amb el Dalai-lama descompon sense remei Pequín i justifica la censura. La política també està darrere del veto 'ad aeternum' a Björk des que va acabar un concert a Xangai el 2008 amb la cançó 'Declara la independència' i cridant "Tibet, Tibet".

Artistes més bel·ligerants que Bieber com els Rolling Stones Bob Dylan han rebut fragoroses crítiques per haver actuat a la Xina amb repertoris afaitats.