Un vídeo inèdit mostra la vida quotidiana a Hiroshima abans de la bomba atòmica

El Museu de la Pau divulga imatges anteriors al 6 d'agost de 1945

Hi ha pocs documents de l'època ja que la bomba ho va destruir tot

El Museu de la Pau divulga imatges anteriors al 6 d’agost de 1945. / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE / HIROSHIMA

El Museu de la Pau d'Hiroshima ha desvelat un vídeo inèdit que mostra la vida quotidiana a la ciutat japonesa el 1935, una dècada abans de la bomba atòmica que la devastaria del tot.

"No hi ha gaires materials anteriors del 6 d'agost de 1945, perquè la bomba ho va destruir tot. Volíem reconstruir part de la història d'Hiroshima abans que es perdés definitivament", ha explicat a Efe Kenji Shiga, director del Museu de la Pau d'Hiroshima.

La gravació, en blanc i negre i de poc més de 3 minuts de durada, mostra el centre d'Hiroshima (sud-oest), una ciutat atrafegada i plena de vida, l'abril del 1935. Cirerers florits adornen els carrers mentre els seus habitants passegen o van en bicicleta a prop del districte comercial de Hatchobori, pugen i baixen del tramvia o pesquen als canals de la ciutat.

Una dècada més tard, el 6 d'agost de 1945, una bomba atòmica llançada pels Estats Units va acabar amb la vida d'unes 80.000 persones de manera immediata i va escombrar del mapa una de les ciutats més poblades del Japó en aquell moment.

Notícies relacionades

La publicació d'aquest vídeo forma part d'una estratègia de conservació del Museu de la Pau que va començar el 2016 i que s'ha centrat, entre altres aspectes, en la millora de les condicions d'exhibició i emmagatzematge de les peces o en la digitalització de fotografies i cintes de vídeo.

El vídeo havia sigut donat al museu pel seu autor, Genjiro Kawasaki, el 1963, però ha sigut ara quan s'ha decidit digitalitzar la pel·lícula de 16 mil·límetres, per "conservar-la millor" i aconseguir "una visió més nítida".