Alemanya alerta que Turquia ja no és un país segur

La crisi diplomàtica i el to dels atacs s'aguditza després de la detenció d'un activista pels drets humans alemany

Ankara acusa nou ciutadans i 68 empreses alemanyes com Daimler o BASF de recolzar el terrorisme

fcasals17444847 merkell erdogan170721173833

fcasals17444847 merkell erdogan170721173833 / ODD ANDERSEN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa poc més d’un any, el 15 de juliol del 2015, Turquia es veia precipitada a un cop d’Estat contra el president Recep Tayyip Erdogan, en ple gir autoritari. Va ser un aixecament militar fallit que a més de deixar un rastre de fins a 250 persones mortes va donar peu a una profunda purga dels sectors crítics amb el líder islamista. Fins a 22 ciutadans alemanys van ser detinguts per raons polítiques. Berlín va aixecar la veu però poca cosa va canviar. Un any més tard, la relació entre les dues potències segueix marcada per la tensió. Com a represàlia, Alemanya alerta el seu turisme que l’opció turca ja no és aconsellable.

La crisi diplomàtica amb Ankara s’ha aguditzat les últimes setmanes a causa de la detenció de Peter Steudtner, expert en la defensa dels drets humans, quan participava en un seminari a prop d’Istanbul organitzat per Amnistia Internacional. Ignorant les crítiques internacionals, dimarts la justícia turca va fer un pas més i va obrir una investigació contra aquest pare de família berlinès, un gest que va irritar una Alemanya que s’acosta a les eleccions generals de setembre. El més dur ha sigut el ministre d’Exteriors alemany, Sigmar Gabriel, que va assegurar que Steudtner va ser «detingut per raons polítiques», cosa que demostra que els alemanys poden ser «perseguits arbitràriament» a Turquia.

DAIMLER I BASF, «TERRORISTES»

Per si no fos prou, dimecres, Ankara va seguir la seva provocació a l’enviar a la policia alemanya una carta amb 68 empreses localitzades a Alemanya a les quals acusa de recolzar el terrorisme i de tenir vincles amb el clergue Fethullah Gülen, a qui Erdogan considera líder del cop d’Estat. Entre aquestes empreses hi hauria gegants econòmics alemanys com l’automobilística Daimler o la química BASF. Segons va explicar Der Spiegel, Berlín considera aquesta llista «ridícula».

Notícies relacionades

Cansada de la constant exhibició de força turca, Berlín va anunciar dijous una «reorientació» de la seva política amb Ankara, una represàlia simbòlica per les detencions que endureix els consells de l’oficina d’exteriors per advertir al turisme alemany que Turquia ja no és un destí aconsellable.