Trump va tenir una segona conversa amb Putin al G-20

La Casa Blanca confirma el contacte, donat a conèixer per un consultor polític i del qual no hi ha registre

Neguen ocultació i afirmen que només va ser "una conversa breu" en un sopar, encara que va durar una hora

La Casa Blanca confirma la conversa, donada a conèixer per un consultor polític i de la qual no hi ha registre. / EVAN VUCCI / VÍDEO: EFE

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El contacte directe entre Donald Trump i Vladímir Putin durant la recent cimera del G-20 va ser més profund del que s'havia divulgat públicament fins ara. Aquest dimarts la Casa Blanca ha confirmat que el mandatari nord-americà i el seu homòleg rus, que el 7 de juliol van mantenir una reunió bilateral de dues hores i quart a Hamburg, van protagonitzar el mateix dia a la nit una altra conversa de prop d'una hora, de la qual no hi ha registre oficial pel que fa al seu contingut.

L'existència d'aquesta conversa, informal però privada i que va tenir lloc durant un sopar per a líders i les seves parelles organitzat per Angela Merkel, ha sigut revelada per Ian Bremmer, el president de la consultora internacional Eurasia Group, que va ser informat de la trobada per dues persones presents al sopar. Només després d'aquesta revelació ha sigut confirmada per fonts de la Casa Blanca, que han tractat de minimitzar-ne la transcendència.

Les fonts oficials insisteixen a definir-la com una “conversa breu”, encara que el diàleg entre Trump i Putin va durar prop d'una hora. Les fonts de la Casa Blanca també desqualifiquen com a “falses, malicioses i absurdes” les insinuacions que s'ha intentat amagar que la conversa va tenir lloc. “No només és perfectament normal, sinó que és part dels deures d'un president interactuar amb líders mundials”, ha justificat una de les fonts oficials a un reporter de 'Time'. I fins i tot el mateix president s'ha llançat a Twitter per denunciar com a "malalta" la història sobre la segona conversa. 

ELS DETALLS

Només els líders del G-20 i les seves parelles estaven convidats al sopar, on la distribució a les taules havia sigut preparada pel Govern alemany. Trump estava assegut entre el primer ministre japonès, Shinzo Abe, i la dona del president argentí, Mauricio Macri, i hi havia anat només amb un intèrpret de japonès. La primera dama nord-americana, Melania Trump, estava asseguda al costat de Putin.

A mig àpat, segons el que han relatat les seves fonts a Bremmer, Trump va anar on estava asseguda la seva dona. Llavors va iniciar la conversa amb Putin, en què només va estar present un traductor de Moscou. La resta de convidats, segons Bremmer, van poder veure com parlaven però ningú estava prou a prop per sentir el que van dir. No es va informar la premsa nord-americana que cobria el viatge de Trump ni es va donar cap informació sobre el contingut de la conversa. 

La sintonia entre Trump i Putin ja s'havia demostrat hores abans, quan la reunió oficial bilateral per a la qual s'havien previst 35 minuts es va estendre més de dues hores. En aquella reunió també hi van participar els responsables d'Exteriors de Washington i Moscou, Rex Tillerson i Serguei Lavrov. Encara que els dos governs van oferir informació sobre els temes tractats entre els dos mandataris, que van aconseguir pactar un alto el foc a Síria, hi va haver divergència de versions sobre l'assumpte més espinós: la ingerència del Kremlin en les eleccions nord-americanes.

Notícies relacionades

El Govern rus va assegurar que Trump havia “acceptat la paraula” de Putin negant aquesta ingerència, una qüestió que va negar la diplomàcia nord-americana. Però el mateix president Trump, tant en comentaris a les xarxes socials com en declaracions a la premsa a l'avió de tornada als EUA, va donar a entendre que pretenia girar full. “Li vaig preguntar a Putin dues vegades si hi havia interferit i les dues vegades em va dir que no categòricament. ¿Què fas llavors? ¿Tenir-te-les a cops de puny?”, va dir a l'Air Force One.

Aquesta actitud conciliadora i la resistència de Trump a criticar Putin han irritat la comunitat d'intel·ligència dels EUA. Però, sobretot, no allunyen les ombres que planen sobre Trump i el seu equip, investigats tant pel fiscal especial Robert Mueller com per comissions del Congrés per la seva possible cooperació amb Moscou durant la campanya, i aquestes ombres del 'Russiagate' es fan més intenses amb revelacions com la de converses que només es confirmen quan les treuen a la llum la premsa o revelacions com la de Bremmer.