Els negociadors del 'brexit' entren de ple en matèria en la segona ronda de converses

Brussel·les i Londres comencen a debatre sobre qüestions relacionades amb els drets dels ciutadans, la factura del divorci, Irlanda i del paper del Tribunal de Justícia

zentauroepp39335690 bru01 bruselas  b lgica  17 07 2017   el secretario brit nic170717131323

zentauroepp39335690 bru01 bruselas b lgica 17 07 2017 el secretario brit nic170717131323 / STEPHANIE LECOCQ

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

“És el moment de començar a treballar i a fer que aquestes negociacions siguin un èxit”. El negociador britànic per al 'brexit', David Davis, afronta la negociació amb la UE disposat per fi a posar-se a treballar. Al davant l'esperen quatre dies de feina i una segona ronda de converses que ha de començar a donar fruits. El temps apressa, la pressió és màxima i el seu homòleg europeu, Michel Barnier, ho ha deixat clarMichel Barnier des de la salutació protocol·lària. “Entrem en el cor de la qüestió. Necessitem examinar i comparar les nostres respectives posicions per aconseguir bons progressos”, ha avisat després de donar-li la mà.

La primera presa de contacte entre Brussel·les i Londres va tenir lloc el 19 de juny, onze dies després del cop electoral sofert per la primera ministra britànica, Theresa May, en les eleccions convocades el 8 de juny per enfortir la seva postura negociadora davant la UE. Aquella trobada, que es va allargar set hores, va servir per posar en evidència la falta de preparació britànica, que va arribar a la taula de negociació sense els deures fets i cap claredat sobre la seva postura en els assumptes clau, encara que la cita sí va permetre acordar un calendari de treball i una seqüència negociadora.

Aquella segona gran prova de foc arrenca encara amb moltes ombres i Londres està immers en una batalla política interna entre aquells que continuen defensant una estratègia de negociació dura i els que reclamen un acord de transició d'uns quants anys, que permeti esmorteir l'impacte econòmic que tindrà el divorci. Aquest és el cas del ministre de finances, Philip Hammond, que aquest cap de setmana posava noms i cognoms als dirigents de l'equip de govern de May que estan posant pals a les rodes: Boris Johnson i Michael Gove.

“Part del soroll està sent generat per gent que no està contenta amb l'agenda que he intentat avançar aquestes últimes setmanes, protegint els nostres llocs de treball i fent que segueixi pujant el nostre estàndard de vida”, explicava a la BBC. “Els únics que s'estan rient amb això són a Berlín i París”, responia l'euroescèptic ministre de Comerç, Liam Fox. Malgrat aquesta divisió d'opinions, a Brussel·les tenen clar que el rellotge avança i que és urgent començar a definir el terreny que trepitgen els uns i els altres.

QUATRE DIES DE NEGOCIACIONS TÈCNIQUES

Notícies relacionades

“Per a nosaltres és increïblement important aconseguir bons avanços. Identificar les diferències per poder resoldre-les i les similituds per reforçar-les. És hora de començar a treballar i aconseguir una negociació exitosa”, ha apuntat durant una breu trobada davant la premsa a l'arribar a la seu de la Comissió Europea, l'escenari en què tenen lloc les converses. Segons l'agenda prevista els grups de treball celebraran trobades tècniques diàries d'aquí a dijous al voltant de les dues grans qüestions: drets dels ciutadans i la factura de sortida, a més d'altres qüestions relacionades amb la separació. A més, estan previstes reunions d'alt nivell entre els coordinadors dels dos equips sobre Irlanda i sobre governança.

La segona ronda finalitzarà dijous a mitja tarda. Ningú espera per a aqurlls moments grans avanços encara que només estan previstes tres rondes negociadores més abans que els líders de la UE hagin de determinar, en una cimera a finals d'octubre, si hi ha hagut “suficients progressos” en el divorci per obrir les negociacions sobre el futur acord comercial.

LES PRIORITATS

Londres vol alliberar-se de la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la UE i els 27 garanties que l'alt tribunal seguirà vetllant pels drets de ciutadans i empreses. Aconseguir un acord sobre aquest element tan sensible serà un altre dels assumptes més espinosos ja que el Govern britànic segueix negant-li cap paper a la cort europea.