La justícia condemna Lula a nou anys de presó per corrupció passiva i rentat de diners

L'expresident brasiler no anirà a la presó mentre un tribunal de segona instància no confirmi la sentència

El dirigent, de 71 anys i implicat en quatre causes més, aspira a tornar a presentar-se a les presidencials

mbenach38377881 former brazilian president luiz inacio lula da silva speaks 170511101858

mbenach38377881 former brazilian president luiz inacio lula da silva speaks 170511101858 / PAULO WHITAKER

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

L’expresident Luiz Inácio Lula da Silva ha sigut condemnat a nou anys i sis mesos de presó per corrupció en un dictamen que torna a polaritzar les opinions aL Brasil. Pels defensors de l’expresident es tracta d’un flagrant cas de politització de la justícia. Els adversaris del fundador del Partit dels Treballadors (PT), afavorit en les enquestes de cara a les pròximes eleccions, han trobat una raó per celebrar.

La sentència del jutge Sergio Moro té a veure amb una causa vinculada a l’estatal Petrobras. Moro, un pertinaç i declarat enemic de Lula, va decidir sentenciar-lo per corrupció passiva i rentat de diners al voltant d’un apartament de tres pisos que està situat al balneari paulista de Guarujá, i que hauria sigut obtingut a canvi de favors a la constructora OAS, una de les principals involucrades en l’anomenat cas petrolão. Lula de moment no serà enviat a la presó i només la complirà en cas que la pena sigui ratificada per un tribunal de segona instància, i això no passarà fins a l’octubre del 2018.

D’acord amb la fiscalia, l’exsindicalista també hauria rebut de l’empresa altres «avantatges indeguts» que van permetre reformar i decorar l’immoble, que està a nom d’OAS, i el pagament del dipòsit per guardar les seves pertinences des que va deixar el palau del Planalto. Els suborns en espècie equivaldrien a 1,2 milions de dòlars.

«Mai vaig tenir la intenció d’adquirir el tríplex. Jo no el vaig sol·licitar, no el vaig rebre ni el vaig pagar; no el tinc», va dir l’exmandatari davant Moro el 10 de maig passat. Lula sempre ha negat que l’apartament sigui de la seva propietat. El mateix expresident de la constructora, Leo Pinheiro, convertit en col·laborador de la justícia pel sistema de delació premiada, va assegurar, no obstant, que Lula li havia demanat no posar l’immoble al seu nom fins que es diluïssin les investigacions en contra seu.

Notícies relacionades

Lula té 71 anys i s’enfronta a quatre causes més en mans de Moro. Havia decidit tornar a competir per la presidència. Els seus recorreguts al llarg del país l’havien posicionat com a favorit. La recent enquesta de Datafolha va encendre les alarmes dels que volen veure Lula molt lluny del palau Planalto: la seva intenció de vot és del 30%. Si aquesta sentència es confirmés no podria participar en les eleccions: quedaria inhabilitat per exercir càrrecs públics per 19 anys. En aquest context es coneix el pronunciament del jutge.

TEMER / La sentència coincideix al seu torn amb un moment d’extrema delicadesa política al Brasil i amb la sort del mandatari interí, Michel Temer, penjant d’un prim fil. La denúncia per corrupció avança al Congrés sense que la seva base parlamentària pugui aturar-la. De fet, el diputat Sergio Zveiter, que pertany al mateix partit de Temer, el Moviment Democràtic Brasiler (PMDB), va assegurar, en la seva condició de relator de la Comissió de Constitució i Justícia de la cambra, que hi ha «sòlids indicis» per jutjar el cap de l’Estat que va substituir Dilma Rousseff.