LA INGERÈNCIA RUSSA A LES PRESIDENCIALS DELS EUA

¿Qui és Natalia Veselnitskaya, l'advocada que es va reunir amb el fill de Trump?

La lletrada exerceix un treball de pressió contra les lleis que sancionen ciutadans russos als EUA per violacions de drets humans

En la seva cartera de clients hi ha importants homes de negocis de Rússia, encara que el Kremlin nega qualsevol vincle

zentauroepp39247211 in this photo taken on tuesday  nov  8  2016  kremlin linked170710192655

zentauroepp39247211 in this photo taken on tuesday nov 8 2016 kremlin linked170710192655 / Yury Martyanov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un elevat edifici d’oficines a Jimki, localitat de la perifèria nord de Moscou, al costat d’un encreuament d’autopistes, acull les oficines de Camerton Consulting, el bufet d’advocats que dirigeix Natalia Veselnitskaia, l’advocada que el juny de l’any passat, en plena campanya per a les presidencials als EUA, va mantenir una trobada amb el fill i el cunyat del president nord-americà Donald Trump a Nova York.

Mitjançant el telèfon de recepció, una ajudanta adverteix tots els visitants que la seva cap, en els pròxims dies, farà una declaració a la premsa. «Truqui demà, per favor», insta, en to amable, una veu femenina, que, això sí, declina convidar els reporters que acaben d’arribar a travessar el torniquet i a passar a l’interior.

¿Qui és Natalia Veselnitskaia, convertida en les últimes hores en el centre d’atenció de les investigacions sobre la interferència del Kremlin en les eleccions presidencials nord-americanes?

La lletrada es va graduar el 1998 a l’Acadèmia Jurídica Estatal de Moscou, i després de treballar durant tres anys en l’oficina del fiscal estatal, va fundar Camerton Consulting. En la seva trajectòria professional, ha destacat el seu intens treball de pressió en contra de la denominada Llei Magnitski, aprovada el 2012 i destinada a sancionar les personalitats i els ciutadans russos responsables de la mort de l’advocat rus Serguei Magnitski. El text legal va suscitar la indignació del Kremlin.

El lletrat i auditor Magnitski, que col·laborava amb un client nord-americà, havia posat al descobert una estafa de 230 milions de dòlars, sancionada i portada a terme per funcionaris russos d’Hisenda. Va ser detingut amb càrrecs fabricats i va morir a la presó un any després, després de ser apallissat i no rebre les atencions mèdiques apropiades.

La tasca de Veseltnitskaia als EUA s’ha centrat a frenar els possibles efectes perniciosos d’aquest legislació sobre ciutadans russos. La reunió amb Donald Trump júnior i Jared Kushner a la torre Trump va tenir lloc precisament quan l’advocada havia viatjat per col·laborar en la defensa de Denis Katsyv, un home de negocis rus amb interessos als EUA, acusat de participar en el blanqueig dels fons procedents de la macroestafa del cas Magnitski, en el primer cas d’aplicació de la llei homònima.

El cas es va tancar amb una compensació econòmica d’uns sis milions de dòlars sense admissió de culpa. I amb amenaces de querella de Veselnitskaia contra l’ocupador nord-americà del difunt Magnistki, William Browder i 'Nóvaia Gazeta', una prestigiosa publicació d’investigació russa que va indagar al voltant del cas.   

Idees conservadores

Notícies relacionades

De la seva pàgina a Facebook, presidida per una bandera tricolor russa, es dedueix que l’advocada és d’idees conservadores, en la línia actual del Kremlin, i que a més dona suport a les principals decisions adoptades fins ara pel president Donald Trump en la seva curta presidència. En un dels seus posts més recents, saludava com una victòria el nomenament del jutge conservador Neil Gorsuch, a proposta de Trump, per cobrir la vacant al Tribunal Suprem, amb la ferotge oposició dels demòcrates.

El Kremlin, per la seva banda, ha intentat marcar distàncies amb Veselnitskaia. El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, es va limitar a declarar durant el matí: «No sabem qui és, i per descomptat no podem estar al corrent de les reunions que celebren tots els advocats a dins i a fora del país». El mateix Putin i els membres del seu Govern han assegurat en nombroses ocasions que no hi va haver ingerència en els comicis.