Primeres imatges d'"esclaves sexuals" de la segona guerra mundial

Les dones, coreanes i xineses, van ser explotades per l'Exèrcit japonès

Investigadors sud-coreans han trobat imatges de diverses dones que es creu que van ser explotades sexualment. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

Investigadors sud-coreans han trobat imatges de diverses dones que es creu que van ser explotades sexualment per l'Exèrcit japonès durant la segona guerra mundial, en el que pot ser el primer metratge que documenta l'existència de les "esclaves sexuals".

La pel·lícula, muda, en blanc i negre i de només 18 segons de durada, mostra set dones d'ètnia coreana davant diversos soldats nord-americans i xinesos que lluitaven contra l'ocupació nipona. Una de les dones parla amb un soldat xinès mentre la resta mira a la càmera o a terra amb gest espantat.

Es creu que les imatges van ser captades el setembre del 1944 davant una anomenada "estació de confort" (eufemisme per denominar els prostíbuls utilitzats per les tropes imperials nipones) a la localitat de Sonshan, a la província austral xinesa de Yunnan.

La gravació ha sigut localitzada per investigadors del Centre de Drets Humans de la Universitat Nacional de Seül als Arxius Nacionals dels Estats Units. Es creu que el metratge va ser rodat pel sergent nord-americà Edwards C. Fay, autor d'unes fotos d'esclaves sexuals que van veure la llum el 2000 i que semblen coincidir amb el que es veu a la pel·lícula.

Les fotos, fetes a prop del bordell de Songshan, mostraven diverses dones, entre elles Park Young-shim, que abans de morir el 2006 es va reconèixer a les imatges, on apareix embarassada. Els investigadors creuen que els noms de les dones que apareixen a la pel·lícula segurament estan a les llistes oficials de dones a qui l'Exèrcit japonès va obligar a prostituir-se.

Notícies relacionades

S'estima que unes 200.000 dones, principalment a la Xina i la península de Corea, van ser forçades a prestar serveis sexuals a soldats nipons a partir dels anys 30 del segle passat i especialment al tram final de la segona guerra mundial, que es va acabar el 1945. Avui dia només queden vives 38 dones de les que integren la llista oficial amb que compta el Govern sud-coreà.

A finals del 2015 el Japó, on bona part de la classe política encara qüestiona l'existència de les anomenades "dones de confort", va acordar amb l'anterior Administració sud-coreana aportar 1.000 milions de iens (uns 7,6 milions d'euros) per a un fons de compensació per a les víctimes. No obstant, l'associació que agrupa les supervivents ha denunciat que no se l'ha tingut en compte en les negociacions, mentre que el nou Govern del president Moon Jae-in, que va arribar al poder al maig, ha indicat que revisarà l'acord.