Els últims reductes gihadistes sucumbeixen a un Mossul arrasat

Una bona part de la segona ciutat de l'lIraq, especialment el centre històric, ha quedat destruïda després de mesos de bombardejos i combats

zentauroepp39250283 a member of the iraqi forces walks through the rubble while 170710205841

zentauroepp39250283 a member of the iraqi forces walks through the rubble while 170710205841 / FADEL SENNA

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / BARCELONA

Mossul hja està control total de les forces governamentals iraquianes, que van aconseguir arrabassar-l’hi al grup gihadista Estat Islàmic (EI), després de nou mesos d’ofensiva que han destruït una bona part de la ciutat, bastió durant tres anys dels gihadistes. Fins ahir a la tarda, encara se sentien explosions i trets al centre de la segona ciutat de l’Iraq, segons diversos testimonis. Petits focus de gihadistes resistien a la part antiga, però el primer ministre iraquià, Haidar al -Abadi, va declarar que l’exèrcit havia acabat amb ells.

«Anuncio des d’aquí el fi, el fracàs i l’enfonsament de l’estat terrorista i de mentida que el Daesh (acrònim àrab d’EI) va proclamar a Mossul», va subratllar Abadi. El president dels EUA, Donald Trump, pel seu costat, va dir que els dies de l’Estat Islàmic «estan comptats». En alguns carrers de la castigada localitat encara jeien ahir cadàvers. La lluita entre les forces governamentals iraquianes, recolzades per milícies xiïtes, i els combatents de l’EI ha sigut acarnissada.

Els combats i bombardejos han matat milers de persones, centenars de les quals eren civils, segons denuncien algunes oenagés sense donar xifres concretes. I una bona part de la ciutat ha quedat arrasada. En diversos barris, fileres de cases, algunes de centenars d’anys, han desaparegut a causa dels bombardejos aeris o han volat pels aires en explosions.

Mossul tenia un milió i mig d’habitants, dels quals uns 920.000 han fugit durant l’ofensiva i més de 700.000 segueixen desplaçats, segons dades de l’ONU. Les forces iraquianes han registrat molts dels civils que sortien de zones de combat per por que entre ells hi hagués membres de l’EI amb explosius per cometre atacs suïcides.

L’ambient triomfalista i festiu d’Abadi i de les autoritats polítiques i militars amb les quals es va reunir des de diumenge no aconsegueix amagar l’assolament de Mossul, situada al nord de l’Iraq. A la zona antiga, a la riba del riu Tigris, el nivell de destrucció és molt alt. Segons testimonis citats per agències, gairebé tots els edificis de la zona estan afectats, o han quedat reduïts a runa o pateixen greus danys.

Uns 15.000 civils, molts d’ells usats com a escuts humans per l’EI, han estat atrapats al casc antic de la ciutat durant tota l’ofensiva, llançada per les forces iraquianes amb el suport de la coalició internacional contra l’EI encapçalada pels Estats Units.

Notícies relacionades

L’ONU i oenagés que treballen a l’Iraq han advertit de la greu crisi humanitària que pateixen els civils desplaçats durant l’ofensiva militar en el fins ara bastió gihadista. «És un alleujament saber que la campanya militar a Mossul s’acaba. Els combats poden haver finalitzat, però la crisi humanitària no», va assenyalar ahir la Coordinadora Humanitària de l’ONU per a l’Iraq, Lise Grande. «Molta gent que va fugir ho ha perdut tot. Necessiten refugi, menjar, atenció sanitària, aigua i kits d’emergència. Els nivells de trauma que estem veient en algunes persones són dels més alts. El que la gent ha viscut és inimaginable», va dir Grande.

Un dels responsables de l’oenagé Oxfam a l’Iraq, Michael Boyce, va assenyalar a Al-Jazira que passarà molts de temps fins que es pugui reprendre una vida normal a Mossul. «Moltes persones han estat atrapades dins de la ciutat amb molt poc accés a aliments, aigua i medicaments. Han passat literalment un infern», va afirmar Boyce. Alguns analistes opinen que el Govern iraquià haurà d’assumir a partir d’ara una tasca complicada: fer front a les tensions sectàries a Mossul.