Trump es compromet amb l'OTAN i s'erigeix en defensor dels valors d'Occident

El president dels EUA anuncia una resposta "severa" al míssil de Corea del Nord

 

  / AFP / SAUL LOEB

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de Varsòvia, hores abans que comenci la cimera del G-20 d’Hamburg, el president dels EUA, Donald Trump, va confirmar amb més contundència que en altres ocasions el compromís del seu país amb l’OTAN, alhora que alertava dels perills que planen sobre la civilització occidental i es va erigir com a defensor dels seus valors.

El mandatari nord-americà va subratllar en aquesta ocasió el compromís del seu país «no només amb paraules, sinó amb fets», amb l’article 5 del Tractat de l’OTAN, que especifica la defensa mútua de tots els estats membres socis de l’Aliança Atlàntica en cas d’atac, cosa que va evitar fer durant la visita a la seva seu el 25 de maig. Això sí, també va aprofitar per elogiar el «magnífic» compromís polonès amb l’OTAN, amb una aportació que, a diferència d’un gran nombre de socis europeus, compleix amb l’objectiu de destinar el 2% del PIB a l’Aliança Atlàntica, i reiterar que «Europa ha de fer més».

Així mateix, Trump va llançar una apocalíptica advertència sobre les polítiques dels seus socis europeus i el futur de la societat occidental, de la qual s’ha erigit en baluard. «Els nostres valors prevaldran, la nostra civilització triomfarà», va sentenciar.

"IDEOLOGIA OPRESSIVA"

Des de la plaça de Krasinski, on es troba el monument a l’aixecament de Varsòvia del 1944, la rebel·lió civil més gran contra l’Alemanya nazi, Trump va alabar Polònia com un país referent en la defensa de la civilització i va alertar una vegada més sobre els perills del terrorisme d’una «ideologia opressiva que amenaça el món». A més de centrar-se en la seguretat, les seves paraules s’interpreten com un altre cop a les polítiques migratòries de països com Alemanya, que van obrir les portes als refugiats. Més enllà de les crítiques, Trump va assegurar que el vincle amb Europa és «tan fort com sempre».

 Trump va prendre part a Varsòvia en l’anomenada Cimera dels Tres Mars, amb la participació de 12 països del centre i l’est europeus. Al final, va assegurar que està treballant juntament amb Polònia per gestionar les amenaces de Rússia, una de les principals preocupacions de la dreta polonesa. «Instem Rússia a posar fi a tota activitat desestabilitzadora a Ucraïna i altres llocs», va remarcar. Aquesta tarda, es reunirà a Hamburg amb el president rus Vladímir Putin en la primera trobada bilateral entre Washington i Moscou des del setembre del 2015.

"BÉ PODRIA HAVER ESTAT RÚSSIA" 

També hi va haver una ambigua referències a la interferència del Kremlin en les eleccions nord-americanes del 8 de novembre, que va guanyar el magnat immobiliari. «Crec que bé hauria pogut ser Rússia o altres països. Ningú ho sap amb certesa», va apuntar, si bé va aprofitar per tornar a acusar l’expresident Barack Obama de conèixer els moviments de Moscou i «no fer res» perquè creia que guanyaria Hillary Clinton.

Arran del llançament d’un míssil intercontinental per part de Corea del Nord, el mandatari nord-americà va enviar un clar missatge a Pyongyang, ja que va anunciar que són respostes «molt severes», i va animar «totes les nacions» a unir-se contra el seu «perillós comportament».

ALIAT ULTRACONSERVADOR 

L’elecció de Polònia com a primera parada europea de Trump abans del G-20 té un alt pes simbòlic. El Govern ultraconservador de Varsòvia, criticat per la seva deriva autoritària, és juntament amb l’Hongria de Víktor Orbán la veu més crítica contra l’arribada de refugiats i contra el paper de Brussel·les. A això s’hi suma que Polònia és el país més catòlic i un dels més homogenis d’Europa i que ha qualificat l’arribada d’immigrants musulmans com una «bomba sota els peus» de la civilització cristiana, segons va arribar a assegurar el seu ministre de l’Interior, Mariusz Blaszczak. Ultracristianisme, xenofòbia, atacs a l’establishment i a la premsa, pilars de l’executiu polonès que l’acosten al nou Washington.

Notícies relacionades

Però aquesta parada també respon a motius geoestratègics. El president va aplaudir la nova aliança comercial inaugurada el mes passat amb el primer enviament de gas liquat nord-americà. Interessat en una exportació més gran dels seus recursos energètics, Washington ha vist en Varsòvia un important client que busca reduir una dependència del gas rus que l’ha portat a ser el seu «ostatge», en paraules del mateix Trump.

Assedegades d’una imatge de calorosa benvinguda al president, les autoritats poloneses van desplaçar en bus gent de tot el país fins al centre de Varsòvia per presenciar el primer discurs públic de Trump a Europa. Lluny d’aquesta imatge, només el 6% dels polonesos estan entusiasmats amb la visita del president nord-americà i només el 23% confia en ell.