TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Els líders del boicot contra Qatar mantenen el bloqueig diplomàtic i econòmic

L'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Bahrain i Egipte es reuneixen al Caire al vèncer el termini que havien donat a Doha per complir les seves demandes

Anuncien que estudiaran noves mesures contra els qatarians, als quals exigeixen allunyar-se de l'Iran i tancar el canal de televisió Al-Jazira i una base militar turca

undefined39183092 saudi foreign minister adel al jubeir and uae foreign minist170705205753

undefined39183092 saudi foreign minister adel al jubeir and uae foreign minist170705205753 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Els ministres d’Exteriors dels quatre països àrabs que lideren el boicot contra Qatar van anunciar ahir al Caire que mantindran les sancions diplomàtiques i econòmiques decretades el 5 de juny contra el petit estat del golf Pèrsic. L’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrain i Egipte van expressar la seva decepció per la «resposta negativa» de Qatar a les demandes que li van exigir complir per retirar-li les mesures de càstig, imposades perquè presumptament «recolza el terrorisme»

«La resposta que hem obtingut ha sigut en general negativa i sense contingut. Ens sembla que no ha ofert cap base perquè Qatar es retracti de les seves polítiques», va afirmar el ministre egipci d’Exteriors, Sameh Shukri, encarregat de llegir un comunicat conjunt. El contingut de la resposta qatariana no es va fer públic.

Shukri, que es va referir a la «falta de serietat» de Qatar, va subratllar que l’emirat s’ha de comprometre a «lluitar contra el terrorisme i l’extremisme en totes les seves formes, aturar el seu finançament i impedir proveir de refugis segurs els terroristes». També va demanar que Qatar aturi «la instigació (a la violència) i el discurs d’odi», en referència a la cadena de televisió qatariana Al-Jazira, i que assumeixi i compleixi els acords aconseguits entre els països del Golf en anys anteriors.

BLOQUEIG / Deu estats –Aràbia Saudita, EAU, Bahrain, Egipte, Iemen, el Govern que controla l’est de Líbia, Mauritània, Maldives, Senegal i Comores– han tallat les seves relacions diplomàtiques amb l’emirat més ric del Golf, al qual acusen de finançar grups gihadistes i de ficar-se en assumptes aliens. A més, han aplicat un bloqueig terrestre, naval i aeri sobre Qatar. Jordània, Djibouti, el  Txad i el Níger, per la seva part, han degradat el nivell de les seves relacions amb aquell país.

Els caps de les diplomàcies saudita, emiratí, bahrainesa i egípcia es van reunir al Caire a l’expirar el termini que havien donat a Doha perquè respongués a les seves 13 demandes, entre elles el tancament d’Al-Jazira i el final del suport de Doha al moviment egipci Germans Musulmans. El quartet àrab havia entregat als qatarians la llista d’exigències el 22 de juny i havia concedit a Qatar 10 dies per contestar, però el període es va estendre fins ahir a petició de Kuwait, que ha actuat com a mediador des que va esclatar la crisi.

Entre les demandes també figura que Doha rebaixi les seves relacions amb l’Iran, principal rival de l’Aràbia Saudita al Pròxim Orient. Qatarians i iranians comparteixen l’explotació del jaciment de gas més gran del món. El quartet àrab exigeix a més a les autoritats qatarianes que tanquin la base militar de Turquia a l’emirat.

«El boicot polític i econòmic seguirà fins que Qatar canviï les seves polítiques per altres de millors», va assenyalar el ministre d’Exteriors saudita, Adel al-jubeir, en una roda de premsa. Els ministres no van anunciar noves sancions contra els qatarians, però van indicar que estudiaran «noves mesures d’acord amb les lleis internacionals».

El cap de la diplomàcia de Qatar, Mohammad bin Abdel-Rahman al- Zani, va qualificar de «clara agressió» i «insult» la política d’aïllament a què es veu sotmès el seu país, que, segons ell, pretén «crear un sentiment anti-Qatar a Occident». Zani va agrair a Londres els esforços que es porten a terme des de diferents fronts per solucionar la crisi. «Qatar segueix cridant al diàleg. Estem preparats per involucrar-nos en un procés de negociació, en un marc clar que garanteixi la nostra sobirania», va dir.

Notícies relacionades

IRREALISTA / Zani va advertir dimarts que la llista de demandes és «irrealista i irrealitzable». «No té res a veure amb el terrorisme sinó amb la fi de la llibertat d’expressió», va apuntar. La crisi de Qatar ha sigut el centre de la conversa telefònica que va mantenir ahir el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg egipci, Abdul-Fatah al-Sissi. Trump va fer una crida «a totes les parts a negociar de manera constructiva per res­oldre la disputa», segons va assenyalar la Casa Blanca en un comunicat.

El president nord-americà va reiterar la «necessitat» que «tots els països» compleixin amb els compromisos adoptats a la cimera de Riad que va encapçalar a finals de maig per «aturar el finançament del terrorisme i desacreditar la ideologia extremista».