L'Aràbia Saudita i els seus aliats amenacen Qatar amb més sancions si no compleix amb les seves exigències en 48 hores

Els quatre països del Golf han elaborat una llista de fins a 13 condicions per restablir relacions diplomàtiques, entre elles tancar el canal de televisió Al-Jazira

MAST403 BOGOR (INDONESIA) 01/03/2017.- El presidente indonesio, Joko Widodo (d), se reúne con el rey Salman bin Abdulaziz al-Saud de Arabia Saudí (c) en el Palacio presidencial de Bogor (Indonesia) hoy, 1 de marzo de 2017. EFE/Adi Weda / Pool

MAST403 BOGOR (INDONESIA) 01/03/2017.- El presidente indonesio, Joko Widodo (d), se reúne con el rey Salman bin Abdulaziz al-Saud de Arabia Saudí (c) en el Palacio presidencial de Bogor (Indonesia) hoy, 1 de marzo de 2017. EFE/Adi Weda / Pool / ADI WEDA / POOL (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Els quatre estats del golf Pèrsic que, liderats per l'Aràbia Saudita, han aïllat políticament i econòmicament Qatar, a qui acusen de recolzar el terrorisme, han donat un termini de dos dies més a la monarquia de Doha perquè compleixi la llista de demandes com a condició per restablir les relacions diplomàtiques.

A sol·licitud de Kuwait, que actua com a mediador, els quatre països han acordat estendre 48 hores el termini per complir les exigències, entre les quals hi ha el tancament del canal de televisió Al-Jazira i l'expulsió del país de les tropes turques, estacionades en una base militar.

Els quatre estats -l'Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte i els Emirats Àrabs Units (EAU)- van tallar els llaços diplomàtics i comercials amb Qatar el 5 de juny. Els esforços de mediació, de Kuwait i també dels Estats Units, han sigut fins ara infructuosos.

NOVES SANCIONS

Qatar rebutja les acusacions de Riad i els seus aliats i ha dit que les condicions imposades són tan draconianes que semblen dissenyades per ser rebutjades. Els quatre països del Golf han plantejat la possibilitat de noves sancions contra Doha si no compleix amb les 13 demandes presentades a través del mediador Kuwait. No han especificat quines sancions addicionals podrien imposar, però algunes fonts han assegurat que afectaran temes bancaris i financers. 

Notícies relacionades

Els ministres de Relacions Exteriors dels quatre països es reuniran dimecres al Caire per discutir sobre la crisi.

Trump ha parlat per separat amb els líders de l'Aràbia Saudita, Qatar i amb el príncep hereu dels EAU per manifestar la seva "preocupació" per la situació, segons ha informat la Casa Blanca. El mandatari nord-americà ha reiterat la importància d'aturar el finançament del terrorisme i desacreditar la ideologia extremista, i ha subratllat que la unitat a la regió és fonamental per derrotar el terrorisme i promoure l'estabilitat regional.