UNA ECONOMIA DEVASTADA

Grècia recupera la respiració assistida amb la imminent arribada d'un altre tram del rescat

El Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) confia a començar a desemborsar els 8.500 milions aprovats al juny

lpedragosa36620434 grecia161214211103

lpedragosa36620434 grecia161214211103 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Si no hi ha sorpreses d’última hora, el consell de governadors del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) donarà via lliure la setmana que ve al pagament a Grècia del nou tram d’ajuda de 8.500 milions promesos a mitjans de juny pels ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona. El desemborsament dels diners és vital perquè l’Executiu grec afronti els venciments del mes de juliol i esquivi una vegada més el fantasma d’una bancarrota, que no l’ha abandonat des de fa més d’un lustre.

Des de l’esclat de la crisi, la preocupant situació financera de Grècia –ja ha rebut 175.000 milions dels seus socis europeus– ha sigut una constant en l’agenda de l’Eurozona. Només des del 2014 fins ara, els ministres de Finances han abordat la qüestió grega en 44 de les seves trobades, pràcticament en totes les que han celebrat. Atenes, que no ha rebut ni un euro d’ajuda des de l’any passat, afronta l’inici de l’estiu amb l’esperança que sí que podrà afrontar els seus compromisos financers: 5.600 milions d’euros en venciments de deute i 1.800 milions més en pagaments endarrerits.

Suor, llàgrimes i vaga

L’alliberament dels fons –part del tercer rescat de 86.000 milions aprovat l’agost del 2015– estava condicionat al fet que Grècia adoptés un draconià pla de reformes. Negociar-lo i aprovar-lo ha tornat a costar suor, llàgrimes i una vaga general com a conseqüència d’unes retallades que les institucions de la UE consideren inevitables. «Ha sigut una experiència dolorosa i –inicialment– negativa per al creixement. Però l’adaptació era inevitable i la conseqüència dels errors polítics del passat», es defensava aquesta setmana el director executiu del MEDE, Klaus Regling, durant una conferència celebrada a Atenes

Notícies relacionades

El consell de governadors de l’organisme, que reuneix els ministres de Finances de l’Eurozona, celebrarà una nova reunió dimecres que ve, 5 de juliol, i en l’agenda figura el programa d’assistència a Grècia. L’únic problema que entela el vistiplau final és el procés penal obert contra tres funcionaris procedents d’Espanya, Itàlia i Eslovàquia que van desembarcar a Atenes per assessorar el fons de privatitzacions creat amb el rescat.

El ministre Luis de Guindos va amenaçar durant l’últim Eurogrup a Luxemburg de bloquejar el pagament si no se’ls oferia immunitat i se’ls desimputava. La solució, després del compromís polític assumit pel govern d’Alexis Tsipras, sembla que ja està sobre la taula. Segons fonts europees, la fiscalia «ha deixat caure l’acusació» i l’assumpte «en principi està resolt». Si es confirma, la porta a un nou degoteig de milions amb direcció a Atenes podria tornar-se a obrir aquesta pròxima setmana.