CIMERA D'HAMBURG

Merkel rep l'encàrrec europeu de plantar cara a Trump en el G-20

Europa defensarà el comerç i la lluita contra el canvi climàtic davant el rebuig dels EUA

"Volem claredat contra el proteccionisme", afirma Mariano Rajoy

jgblanco39100084 gra086 berl n  alemania  29 06 2017   el presidente del gobi170629124752

jgblanco39100084 gra086 berl n alemania 29 06 2017 el presidente del gobi170629124752 / Kiko Huesca

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La cancellera alemanya, Angela Merkel, assistirà a la cimera del G-20 a Hamburg, la setmana que ve, amb l’encàrrec europeu de plantar cara al president nord-americà, Donald Trump, després dels seus missatges a favor del proteccionisme comercial i després de l’anunci de la retirada dels EUA dels acords de la Cimera de París contra el canvi climàtic. 

«Lamentem la sortida dels EUA de l’Acord de París, però els temes de canvi climàtic seran tractats a Hamburg», va dir Merkel després de la reunió dels nou representants europeus convocada a Berlín per la cancellera amb l’objectiu de forjar una posició comuna de cara a la cimera del G-20 de la setmana vinent, els dies 7 i 8 de juliol. Merkel va reafirmar el compromís europeu a favor d’un «comerç just basat en regles multilaterals de caràcter recíproc».

«Sabem que estem en bones mans», va declarar el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, en al·lusió al paper assignat a Merkel en la cimera del G-20, en què Alemanya exercirà de país amfitrió. El president francès, Emmanuel Macron, també va expressar la seva confiança en «el talent de la cancellera» per intentar buscar el compromís de les 20 principals economies del món (els països més rics i els emergents) en suport del comerç internacional, de la lluita contra el canvi climàtic i d’un creixement inclusiu de l’economia mundial.

«Si algun país posa en dubte el lliure comerç hem de protegir-nos», va manifestar el líder francès. «Europa és l’únic lloc on es defensa el comerç internacional just davant del 'dumping' i el proteccionisme», va subratllar.

En un matí d’intensa pluja a Berlín, Merkel va rebre a la Cancelleria el president francès, Emmanuel Macron, i els primers ministres del Regne Unit, Theresa May,  i Itàlia, Paolo Gentiloni, en representació dels quatre països europeus que formen part del grup de les 20 economies més riques o emergents del món. També hi va assistir el president Mariano Rajoy, ja que Espanya ostenta la condició de país convidat permanent al G-20, així com els primers ministres d’Holanda, Mark Rutte, i de Noruega, Erna Solberg, que són els dos països convidats a participar en aquesta edició de la cimera. També van participar en aquesta reunió els presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que són membres nats d’aquesta cimera internacional.

Notícies relacionades

Rajoy va demanar claredat contra el proteccionisme i va defensar els beneficis que el lliure comerç genera en països com Espanya, que va citar com a exemple de creixement econòmic i creació d’ocupació després de la superació de la crisi. «Volem que hi hagi claredat contra el proteccionisme, recolzem també el multilateralisme i demanem que les regles de joc siguin iguals per a tothom i que es respectin», va assenyalar el president espanyol en una roda de premsa conjunta amb tots els mandataris participants en la reunió, a excepció de Theresa May

RISCOS DEL PLANETA

La 'premier' va marxar de Berlín una mica abans per poder arribar a temps a una important votació al Parlament britànic, sobre el seu programa legislatiu, dominat pel brexit. El G-20 és un fòrum de cooperació internacional que va jugar un paper determinant a partir del 2008, amb l’acció concertada dels caps d’Estat i de Govern de les principals economies del món per buscar una sortida a la greu crisi financera internacional. Ara, els reptes són uns altres, però, a parer de Macron, no són menors: «Els riscos internacionals que concerneixen el planeta en el seu conjunt no havien sigut mai tan crítics», va avisar.