L'OMS avisa que el Iemen pateix la pitjor epidèmia de còlera del món

5.000 persones, la meitat d'elles nens, resulten infectades cada dia per la malaltia

zentauroepp38905787 arh20  sana  yemen   15 06 2017   ni os yemen es con la sosp170625170314

zentauroepp38905787 arh20 sana yemen 15 06 2017 ni os yemen es con la sosp170625170314 / YAHYA ARHAB

4
Es llegeix en minuts

La guerra ha sumit el Iemen en la fam, la misèria i, ara, en una epidèmia de còlera que és ja la més greu de les que s'estan produint actualment al món. Amb 5.000 nous malalts diaris i un saldo total que supera els 200.000 casos en dos mesos, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de la situació crítica que s'està vivint en aquest país. "Es creu que el nombre de víctimes mortals augmentarà", va assenyalar l'OMS en un comunicat. Una epidèmia que, segons l'Unicef, pot anar a pitjor i, a causa de les pluges, arribar als 300.000 afectats a finals d'agost.

L'epidèmia s'ha expandit ja pràcticament a cada província de les 23 que formen el país, i ha causat 1.300 morts, de les quals, una de cada quatre, és d'un nen. La meitat dels infectats són menors d'edat. Segons l'oenagé Save the Children, cada 35 segons, un nen s'infecta de còlera en aquest país àrab. La raó que fa especialment vulnerables els nens iemenites és que aquests pateixen nivells extraordinaris de malnutrició ja que el país està al caire de l'epidèmica de fam a causa del conflicte bèl·lic que l'assola des de fa dos anys.

En una teleconferència des de Sanà, la responsable d'Unicef al Iemen, Meritxell Relaño, va explicar que les previsions es basen en el fet que la corba de creixement d'afectats segueixi ascendent. Relaño va destacar que dels gairebé 200.000 pacients actuals, 1.265 han mort, cosa que indica que se segueix mantenint la taxa de mortalitat en menys d'un u per cent.

Relaño va indicar que als llocs on Unicef ha pogut portar a terme una campanya de prevenció casa per casa van decréixer els nivells d'infecció. "Una campanya significa no només entrega de sals d'hidratació i medicaments per lluitar contra la malaltia, sinó també d'ensenyar com prevenir-la".

Juntament amb Unicef i altres organitzacions, l'OMS està accelerant les accions per frenar aquesta epidèmia, detectant cada nou focus d'infecció i intentant determinar de quina manera la malaltia es propaga. Juntament amb aquest seguiment, les entitats d'ajuda subministren aigua apta per al consum a part de la població, així com serveis de sanejament i tractament mèdic. L'emergència és tan greu que s'ha optat per enviar equips casa per casa per informar directament els habitants sobre les mesures de protecció que han de complir pel que fa a la desinfecció de l'aigua i el seu correcte emmagatzematge. L'experta va recordar que el sistema d'obtenció d'aigua potable i sanejament està destruït en molts llocs del Iemen i el sistema sanitari al caire del col·lapse, perquè els empleats no han rebut el seu salari des de l'octubre passat.

Les organitzacions també van demanar a les autoritats iemenites que facin més esforços per aturar l'epidèmia, encara que els mitjans públics són escassos en vista del conflicte armat que pateix el país des de fa més de dos anys i que han causat que 14,5 milions de persones no tinguin accés als serveis bàsics. l'Unicef, l'OMS i altres organismes donen incentius als treballadors sanitaris perquè puguin seguir anant a treballar, i poder mantenir oberts els hospitals i centres d'atenció als malalts de còlera.

SITUACIÓ CAÒTICA

Notícies relacionades

Els enfrontaments entre la milícia dels hutís i les forces governamentals, que compten amb el suport d'una coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita i a la qual els Estats Units presten suport, han sumit el Iemen en una situació caòtica. El país àrab, que ja era el més pobre de la regió abans del conflicte, enfronta una situació pròxima a l'epidèmia de fam en certes zones. Els combats han destruït o fet malbé nombroses instal·lacions sanitàries i els 30.000 metges i sanitaris que estan a la plantilla pública han deixat de percebre el seu salaris fa deu mesos. "Demanem a totes les autoritats dins del país que es paguin aquests salaris i, per sobre de tot, que posin fi a aquest conflicte", va recalcar l'OMS.

Per la seva part, Ravina Shamdani, portaveu de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans, va informar en roda de premsa que han pogut documentar que el brot de còlera també ha afectat vuit presons i centres de detenció. Mig centenar de presoners han donat positiu a les proves de laboratori i se sospita de 72 casos més. Per una altra part, Shamdasani va dir que la seva Oficina ha registrat 13.504 víctimes civils des que el conflicte va començar el març de 2015, de les quals 4.971 han mort i 8.533 van resultar ferits.