CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Els enemics de Qatar

Diversos països, encapçalats per l'Aràbia Saudita, van tallar relacions diplomàtiques amb el petit país del golf al·legant que "recolza el terrorisme"

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Diversos països van tallar les seves relacions amb Qatar al·legant que recolza el terrorisme i interfereix en assumptes aliens: l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrain, Egipte, el Iemen, les Maldives, les Comores, Mauritània, el Senegal, l'autoproclamada República de Somalilàndia i el Govern de Líbia amb base a Tobruk. A més, Jordània, el Txad, Eritrea, el Niger i Djibouti van degradar les seves relacions diplomàtiques amb el país més ric del món.

El líder del front anti-Qatar és l'Aràbia Saudita, que forma el Consell de Cooperació del Golf (CCG) juntament amb els EAU, Bahrain, Qatar, Kuwait i Oman. L'Aràbia Saudita, país sunnita wahhabita governat per la dinastia Saud, és un gran aliat dels EUA que veu Qatar com un rival. Encara que el seu gran enemic és l'Iran, amb qui competeix per l'hegemonia a la regió.

Saudites i iranians lliuren una guerra indirecta al Iemen. Els primers mantenen un fort suport militar –amb bombardejos– al Govern del president Hadi, a Aden, i els segons armen els rebels hutís.

CONTRA L'ACOSTAMENT A L'IRAN

Qatar s'ha acostat a Teheran perquè els dos països comparteixen l'explotació del jaciment de gas més gran del món. Riad va tallar relacions amb L'Iran el 2016 després d'un atac contra l'ambaixada saudita a Teheran.

Notícies relacionades

Els saudites mantenen forts llaços amb els EAU i Bahrain, a la monarquia del qual van ajudar a aixafar la revolta el 2011. De majoria xiïta i governat per la monarquia sunnita dels Al Khalifa, Bahrain acull la Cinquena Flota dels EUA. Aquest país té més de 1.000 empreses operant als EAU, que és el primer mercat per a les exportacions de Washington al Pròxim Orient.

Riad recolzava l'expresident egipci Hosni Mubàrak, enderrocat el 2011, i va estar en contra del mandatari egipci elegit a les urnes, l'islamista Mohammad Mursi, dels Germans Musulmans. Aquest grup recolzat per Qatar està proscrit a Egipte sota la presidència d'Abdul Fatah al-Sissi, que va deposar Mursi en un cop d'Estat. Amb Al-Sissi, Riad va tornar a donar suport al Caire i els dos països van firmar importants acords econòmics.